Házi mártások húsokhoz, zöldségekhez

A grillszezon elengedhetetlen kellékei a sokféle, nagyon változatos mártások. Ezekkel a finom, pikáns szószokkal a húsok, zöldségek még különlegesebbek lesznek, ráadásul ha többet készítünk, biztosan a vendégek és család kedvében tudunk járni. Nem kell belőlük eszméletlen mennyiséget készíteni, elég egy kisebb csészényit, a lényeg, hogy változatos, színes legyen. Szerintem a grillezés hangulatához ez is hozzájárul.

Hozzáadta:, 6.6.2018
Kategória: Mártások
Recept Házi mártások húsokhoz, zöldségekhez

Hozzávalók

Majonézes mártás:
200 gmajonéz
1 ev. kanálreszelt torma
2 ev. kanálreszelt csemegeuborka
1 dbkisebb fej hagyma
1 ev. kanálaprított petrezselyemzöld
Konyakos mártás:
200 gmajonéz
3 ev. kanálketchup
1 ev. kanálkonyak
1 dbkisebb fej vöröshagyma
1 dbcitrom leve
1/2 kv. kanálőrölt pirospaprika
Gombás mártás:
400 gapróra vágott főtt gomba
4 ev. kanálreszelt torma
100 gmajonéz
100 gtejföl
bors
Ketchapos mártás:
200 gketchap
2 ev. kanálolaj
2 gerezdfokhagyma
petrezselyemzöld
bors
Olivabogyós mártás:
200 gmajonéz
100 gapróra vágott olívabogyó
2 gerezdfokhagyma
1 ev. kanálcitromlé
bors
Céklás mártás:
100 gtejföl
2 ev. kanálfőtt cékla lereszelve
2-3 ev. kanálreszelt sajt
100 gmajonéz
1 dbkisebb vöröshagyma
2 ev. kanálreszelt torma
2 dbcsemegeuborka
Sajtos-kapros mártás:
200 gmajonéz
100 greszelt sajt
3 ev. kanáltejföl
2 kv. kanálreszelt torma
apróra vágott kapor
bors

Elkészítés menete

  1. Majonézes mártás:  200 g majonéz, 1 ev. kanál reszelt torma, 2 ev. kanál reszelt csemegeuborka, 1 db kisebb fej hagyma, 1 ev. kanál aprított petrezselyemzöld.

    A tormát elkeverjük a majonézzel, az uborkával és az apróra vágott vöröshagymával. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, eldolgozzuk, és legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Konyakos mártás:  200 g majonéz, 3 ev. kanál ketchup, 1 ev. kanál konyak, 1 db kisebb fej vöröshagyma, 1 db citrom leve, 1/2 kv. kanál őrölt pirospaprika.

    A majonézt, ketchupot, konyakot elkeverjük (akár több konyakot is adhatunk hozzá, ízlés kérdése) citrom levét és a pirospaprikát jó alaposan eldolgozzuk. Hűtőszekrénybe tesszük, hidegen tálaljuk.

 

  1. Gombás mártás:  400 g apróra vágott gomba, 4 ev. kanál reszelt torma, 100 g majonéz, 100 g tejföl, só, bors.

    A gombát apróra vágjuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Egy kevés vízzel felöntjük és puhára főzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. Sóval és borssal ízesítjük.
  2. Ketchapos mártás: 200 g ketchap, 2 ev. kanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, só, bors. 

    Az elkészítése végtelenül egyszerű: a fokhagymát zúzzuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd a hozzávalókat jó alaposan elkeverjük. Sóval és borssal ízesítjük.
  3. Olivabogyós mártás: 200 g majonéz, 100 g apróra vágott olívabogyó, 2 gerezd fokhagyma, 1 ev. kanál citromlé, só, bors.

    Az apróra vágott olívabogyót elkeverjük a zúzott fokhagymával, majonézzel és a citrom levével, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  4. Céklás mártás: 100 g tejföl, 2 ev. kanál főtt cékla lereszelve, 2-3 ev. kanál reszelt sajt, 100 g majonéz, 1 db kisebb vöröshagyma, 2 ev. kanál reszelt torma, 2 db csemegeuborka.

    A céklát sós vízben puhára főzzük. Kihűtjük, kis lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajtot, az apróra vágott vöröshagymát, a majonézt, a lereszelt tormát és a lereszelt uborkát. Jó alaposan elkeverjük.
  5. Sajtos-kapros mártás: 200 g majonéz, 100 g reszelt sajt, 3 ev. kanál tejföl, 2 kv. kanál reszelt torma, apróra vágott kapor, só, bors.

    A hozzávalókat alaposan elkeverjük, sózzuk és borsozzuk. A kapor mennyiségét mi határozzuk meg, lehet több vagy kevesebb, ízlés dolga.

 

Forrás: Ok