Házi péksütemény
Legyen szó cipóról vagy más formáról, a házi péksütemény sokszor szerintem még jobb is, mint a bolti vagy amit a pékségben kapni. Én szeretek kísérletezni a tésztákkal és formákkal, ezért elég gyakran készítem a házi kifliket, kenyeret és cipókat is. Ezt a receptet is érdemes kipróbálni, mert a végeredmény magáért beszél. Szerző: Reny Naty A
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 15.4.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
500 gfinomliszt
3 dllangyos tej
1,3 dlolaj
1 kockaélesztő
12 gsó
1 kv. kanálkristálycukor
- A tejet langyosra melegítjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, egy kanál lisztet, elkeverjük és megvárjuk, míg felfut – kb. 10 perc.
- A lisztet, sót, olajat és felfuttatott élesztőt kelesztőtálba tesszük és tésztává dolgozzuk.
- Nagyon kevés olajjal megkenjük, lefedjük, majd egy órát kelesztjük- ezalatt kb. duplájára kel a tészta.
- A tésztából kisebb adagokat szaggatunk ki, megformázzuk a cipókat vagy egyéb formákat. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. 10 percig pihentetjük, a tetejét késel óvatosan bevagdossuk, ezzel lényegében alakzatokat formázunk, a tetejét vízzel meglocsoljuk (konyhai vízpermetezőt használtam), ízlés szerint sóval és köménymaggal megszórhatjuk, majd 220 fokos sütőben negyed óra alatt készre sütjük.
Blogom: Pečení všeho druhu ORIGINAL
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS