Házi sonka sonkaprés nélkül

Recept Házi sonka sonkaprés nélkül
KÜLDÖTT KÉPEK

Házi sonka sonkaprés, felesleges vegyszerek, stabilizátorok, liszt és térfogatnövelő anyagok nélkül. Gyakorlatilag három alapanyagból elkészül: hús, sonkapác-só és bors. Nyúlhúsból és csirkecombból is fantasztikus sonkát tudunk otthon készíteni, tényleg érdemes kipróbálni. Nálunk a sertéscombból készült változat is nagyon népszerű, de a paprikával és borsóval „felturbózótt” csirkesonkás változatot is sokat készítem.

KÜLDÖTT KÉPEK

ALAPANYAGOK

SZÜKSÉGÜNK LESZ:

500 gsertéscomb
10 gsonkapác-só
ízlés szerint bors

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A combot felkockázzuk, őrölt borssal bekeverjük, majd hozzáadjuk a 100 ml vízzel elkevert sonkapác-sót. Jó alaposan elkeverjük, lefedjük és 48 órára hűtőbe tesszük.
  2. A hús 1/3 részét félretesszük, a maradékot pedig húsdarálón ledaráljuk. A darált húst elkeverjük a nem ledarált húskockákkal, majd a húsos keveréket műbélbe töltjük. Miután a hús elfogyott, a műbeleket szorosan lezárjuk.
  3. A sonkákat forró vízbe tesszük, nehezéket teszünk rá, nehogy a sonka felússzon a felszínre. A sonkát 80 fokon kb. másfél órát főzzünk. Ezután kivesszük a vízből és kihűtjük.

* Tipp: a sonka nyúlból és csirkecombból is készülhet. Bár a sonkapác-só vegyszer, mégis szükséges, mert a hús szép rózsaszín marad és nem barnul be. A pác-sótól a hús struktúrája is kissé megváltozik.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Diabambulkának

OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás