Házi szalonnás-sajtos kifli
A nagyobb boltokban és szupermarketekben sokszor megállok a péksüteményes pultoknál, és rádocsálkozok a jó sok ínycsiklandó péksüteményre. Be kell vallani, nagyon jól néznek ki, és rögtön megkívánja az ember. Az egyik nagy kedvencem a szalonnás-sajtos kifli, és eldöntöttem, hogy otthon is kipróbálom. Beszereztem a liszteket, az angolszalonnát és a reszelt sajtot, elkészítettem a tésztát, megformáltam a kifliket, megpakoltam a feltéttel és megsütöttem. Nekünk nagyon ízlett, és biztos vagyok benne, hogy ezentúl rendszeresen kerül majd az asztalra. Igaz, a boltit csak meg kell vásárolni, de ha van időnk, akkor megéri ezzel foglalkozni, és inkább a házi változatot elkészíteni.
Hozzávalók
Tészta:2 ev. kanálzsír
250 mllangyos tej
4 ev. kanálvíz
3 ev. kanálburgonyapüré por
50 grozsos kenyérliszt
600 gbúzafinomliszt
1 kv. kanálkristálycukor
3 kv. kanálélesztőpor
2 kv. kanálsó
Tetejére:5 ev. kanálolaj
1 ev. kanálgrill fűszerkeverék
Befejezéshez:szeletelt angolszalonna
reszelt sajt (füstölt)
Elkészítés menete
- A tészta hozzávalóit elkeverjük, majd tészta állagúvá gyúrjuk. Akár tésztakelesztőt is használhatunk.
- A tésztát lefedjük és megkelesztjük. Miután megkelt, 16 részre osztjuk. Minden egyes kis adagot henger alakúvá nyújtunk, majd kifli alakúvá felcsavarjuk.
- A kifliket sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A fűszeres olajjal megkenjük, rátesszük a szalonnát és a reszelt sajtot. Még további 15 percig pihentetjük.
- A kifliket 200 fokon megsütjük.
- A kész kiflik puhák, ízletesek, és minél „füstösebb” sajtot használunk, szerintem annál finomabb.