Házi tepsis szilvalekvár

Szerintem mindenkinek megér egy próbát ez a recept! Én két kiló szilvával kezdem, mert egy adagban ennyit tudok egyszerre elkészíteni. A kimagozott szilvát csupán tepsibe kell tenni, rátesszük a kívánt cukrot és egyéb fűszereket, majd készre sütjük. Az egyik elengedhetetlen hozzávaló a botmixer vagy turmicgép, amivel a sült gyümölcsöt pürésítjük. Utána már csak üvegbe kell tölteni, kihűtjük, és kész. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 20.9.2020
Kategória: Lekvárok, befőttek, Tippek és trükkök
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Házi tepsis szilvalekvár

Hozzávalók

2 kgszilva
500 gkristálycukor
2 ev. kanálecet (10%)
1 kv. kanálőrölt fahéj
5 dbőrölt szegfűszeg
4 ev. kanálrum

Elkészítés menete

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk, magas falú tepsibe tesszük. Rácsepegtetjük az ecetet. 250 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, közben pedig egyszer vagy kétszer megkavarjuk.
  2. Kivesszük a sütőből, rászórjuk a cukor felét, majd újabb 15 percre visszatesszük.
  3. Ezután kerül rá a cukor másik fele, és újabb 15 perc sütés. Végül a tepsinyi cukros szilvát kivesszük a sütőből, megszórjuk a fahéjjal és az őrölt szegfűszeggel, rálocsoljuk a rumot is. Elkeverjük, majd az egészet egy olyan tálba tesszük, ahol botmixerrel pürésíteni tudjuk. Addik turmixoljuk, amíg meg nem kapjuk a kívánt állagot. Természetesen még amíg forró, dolgozunk vele, de nagyon óvatosan!
  4. A szilvalekvárt üvegekbe tesszük, alaposan lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk, kendővel lefedjük, és megvárjuk, míg kihűl.