TopReceptek.hu Péksütemények Házi vajas croissant
Házi vajas croissant
Recept Házi vajas croissant
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   4.4.2019

Házi vajas croissant

Ha van néhány szabad óránk és kreatív ötleteinket a konyhában szeretnénk kiélni, akkor élek egy javaslattal: készítsétek el a házi vajas croissantot! Az elkészítését már előző nap el kell kezdeni, ugyanis ekkor gyúrjuk össze a réteslisztből készült tésztát, amit legalább egy éjszakán át becsomagolva, hűtőben pihentetünk. Másnap erre az alapra kerül rá a vajas réteg, majd következik a hajtogatás, pihentetés, végül a sütés. Jó étvágyat!

360 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Szükségünk lesz:

500 g
rétesliszt
50 g
kristálycukor
250 ml
langyos víz
100 g
vaj
14 g
porélesztő
12 g

Vajas réteg:

250 g
vaj
100 g
finomliszt

Szükségünk lesz még:

1 db
tojás
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A vizet a cukorral és sóval elkeverjük. Az élesztővel elkevert rétesliszthez hozzáadjuk az előkészített vizet és elkezdjük dolgozni. Kis adagokban belegyúrjuk a 100 g puha vajat. A tészta akkor jó, ha a vaj és a tészta sima egyveleget alkot.
  2. A tésztából nyújtódeszkán cipót formázunk, fóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A 250 g vajat és 100 g finomlisztet egységes masszává dolgozzuk, majd 2 sütőpapír lap között vékonyra nyújtjuk. Ne ijedjünk meg, a tészta nagyon puha, ilyennek kell lennie. A vékony tésztalapot 10 percre hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A hűtőben lévő tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk. A közepére tesszük a vajas tésztát, majd a kelt tészta két szélét ráhajtjuk a vajas tésztára. Ismét kinyújtjuk, majd ismét hajtogatjuk. Ezt a lépést 3-szor megismételjük. Ezután a tésztát ismét fóliába csomagoljuk és legalább fél órát pihentetjük. Ezután kör alakúra nyújtjuk, cikkekre vágjuk. Mindegyik cikket felcsavarjuk – a vastagabb felétől a csúcsa felé. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  5. Legalább 4 órát pihentetjük, felvert tojással megkenjük, 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  6. A croissantot akár lekvárral, nutellával, csokoládéval is tölthetjük.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása