Házi zsiráfsütemény

Mindenki szereti a péksüteményt, főleg, ha még édes is. A házi zsiráfsütemény egy tökéletes választás vacsorának, vagy csak úgy megörvendeztetni magunkat egy puha és lágy édességgel. És még a kinézete sem mindennapi.

Hozzáadta:, 14.9.2016
Kategória: Desszertek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Házi zsiráfsütemény

Hozzávalók

Tésztához:
460 gbúza finomliszt
300 mllangyos tej
1 kv. kanál
2ev. kanálcukor
2 ev. kanálolaj
½ kockafriss élesztő (nem szárított)
5 g5kurkuma
Öntethez (250 ml):
¼ bögrebúza finomliszt
½ bögrevíz
1 kv. kanálkakaó
1 kv. kanálszárított élesztő
1 ev. kanálolaj
csipet só

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a kovászt: az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, elkeverjük és megvárjuk, míg felfut. Egy tálba beletesszük a tészta hozzávalóit, majd beleöntjük a kovászt és addig dolgozzuk, míg a tészta le nem válik kezünkről.
  2. A tésztát egy konyharuhával letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. Kezünkkel mindegyikből golyót formázunk, sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, és 15 percet pihentetjük.
  4. Amíg a golyók kelnek, elkészítjük a kakaós öntetet. Az összes hozzávalót (kivéve az élesztőt) alaposan összekeverjük, az élesztőt közvetlenül a kenés előtt adjuk hozzá az öntethez.
  5. A tésztagolyókat bekenjük az öntettel, és további 10 percig pihentetjük, hogy az édes réteg stabilizálódjon.
  6. A golyókat 200 °C-on 20 percig sütjük. Az öntet a sütés közben lágyan leválik a világos tésztától, és a keletkezett „foltok” zsiráffoltokra hasonlítanak, innét kapta a sütemény a nevét. Jó étvágyat!