Hihetetlenül finom diós-mézes szelet

A hihetetlenül finom diós-mézes szelet egy rendkívül könnyű és légies sütemény, ami szétolvad a nyelveden. Az elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, de megéri. Kávéhoz, vagy csak önmagában is tökéletes.

Hozzáadta:Viki78, 2.10.2016
Kategória: Desszertek
Hihetetlenül finom diós-mézes szelet

Hozzávalók

Tésztához:
500 gbúzafinomliszt
200 gporcukor
2 dbtojás
200 gvaj
2 ev. kanálméz
2 kv. kanálszódabikarbóna
2 kv. kanáltej
100 mlrum
Krémhez:
450 mltej
2 ev. kanálbúza finomliszt
2 ev. kanálkeményítő
100 gkristálycukor
250 gvaj
2 csomagvaníliacukor
Diós réteghez:
400 gapróra vágott dió
100 gporcukor
150 gvaj
3 ev. kanálméz

Elkészítés menete

  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, tojást, kockára vágott vajat, mézet és tejben feloldott sót alaposan eldolgozzuk, és addig gyúrjuk, míg egy tésztacipó formájú sima tésztát nem kapunk. A tésztát háztartási fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha a tésztát tovább tartjuk a hűtőben, akkor túlságosan megköt és nehezebb lesz formázni.
  2. A tésztát két részre vágjuk és mindkettőt 3-4 mm vastagságú lapra nyújtjuk. A széleit késsel levágjuk, így a tészta szép téglalap alakú lesz. Az egyik lapot sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Én most 12 percig sütöttem, és a lap elkészült. A tésztát a sütés közben ajánlott leellenőrizni, ugyanis minden sütő másképp süt, és csak magunk tudunk meggyőződni arról, hogy a tészta megsült-e.
  3. A másik tésztát megszórjuk a diós töltelékkel, a tölteléket azalatt készítjük el, míg az első tészta sül: a hozzávalókat összekeverjük, egy edénybe rakjuk és addig melegítjük, míg egy egységes massza nem lesz belőle. Ez kerül a kinyújtott tészta tetejére, majd a diós tésztát 10-15 percig 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Ezután elkészítjük a krémet: egy edényben a tejben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és addig főzzük, míg sűrű krémet nem kapunk. Ezután a krémet levesszük a tűzről és kihűtjük. A vajat a vaníliacukorral habosra verjük és hozzáadjuk a krémhez.
  5. Összeállítjuk a süteményt: az először megsült tésztalapot meglocsoljuk a rummal, rákanalazzuk a tejes krémet, elsimítjuk, majd erre kerül a diós sült tészta. Én a süteményt széltében ketté vágtam. Egy éjszakát pihentettem, majd fogazott késsel felvágtam. A pihentetés alatt a tészta szépen megpuhult és könnyen vághatóvá vált.