TopReceptek.hu Saláták Öntetek és dresszingek Hogyan készítsünk szalonnalekvárt? Igazi bűnös élvezet, de megéri!
Hogyan készítsünk szalonnalekvárt? Igazi bűnös élvezet, de megéri!
Recept Hogyan készítsünk szalonnalekvárt? Igazi bűnös élvezet, de megéri!
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

Szalonna, mint lekvár? Miért ne! Van rá lehetőség, ráadásul a végeredmény igazán különleges. Ebben a receptben a sós és édes íz tökéletes harmóniát alkot.

TopPetra TopPetra    ·   16.4.2023

Hogyan készítsünk szalonnalekvárt? Igazi bűnös élvezet, de megéri!

Szalonna, mint lekvár? Miért ne! Van rá lehetőség, ráadásul a végeredmény igazán különleges. Ebben a receptben a sós és édes íz tökéletes harmóniát alkot.

25 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
500 g
bacon
100 ml
juharszirup
80 ml
almaecet
50 ml
balzsamecet
50 ml
bourbonu
3 db
nagyobb vöröshagyma
4 gerezd
fokhagyma
4 evőkanál
nádcukor
2 kávéskanál
füstölt fűszerpaprika
ízlés szerint
kakukkfű
ízlés szerint
őrölt bors
ízlés szerint
Recept elkészítése
Nyomtatás
25 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés

Szalonnalekvár

A lekvár hallatán többségünknek a gyümölcsös finomság ugrik be. Lehet, meglepő az ötlet, de gyümölcs helyett szalonnát is használhatunk. Az elkészítése egyszerű, de azért bizony időigényes. Az idő ahhoz kell, hogy a jobbnál jobb ízek egymásba forrjanak.

A szalonnalekvár felhasználása sokféle lehet. Kenhetjük sós kenyerekre, péksüteményekre, sajttal és zöldséggel tálalva. Tésztafélék feltéte is lehet, így gyorsan tudunk ízletes vacsorát készíteni. Nem utolsósorban pedig a szalonnalekvárt hamburgerek készítéséhez is használhatjuk.

  1. A szalonnát apróra kockázzuk, forró serpenyőben zsírjára sütjük. Akkor jó, ha már aranybarna és jó ropogós.
  2. A szalonnáról a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük, de a kisült zsírt nem öntjük ki – erre még szükségünk lesz. Ezen pirítjuk meg az apró kockára vágott vöröshagymát. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a fokhagymát.
  3. Pár percig együtt pirítjuk, majd megszórjuk a füstölt fűszerpaprikával és juharsziruppal. Ezután adjuk hozzá a nádcukrot – nem szükséges rögtön az összeset, elég 1-2 kanállal, a többi pedig kóstolás után, szükség szerint.
  4. Hozzáadjuk mindkét típusú ecetet, a bourbont, kakukkfüvet. A szalonnát ebbe a pácba helyezzük, elkeverjük, átforraljuk.
  5. 150 ml vízzel felöntjük, a hőfokot kicsire vesszük, majd másfél órán keresztül kis lángon rotyogtatjuk. Ezelatt szépen besűrűsödik, de szükség szerint a főzés során lehet, kell még hozzá vizet önteni.
  6. Megkóstoljuk. Adhatunk hozzá még sót, borsot, cukrot, ecetet...
  7. A főzés során a vöröshagyma is szétfő, a cukortól kellemesen édes-karamellás lesz, valamin jó ragacsos, mint a lekvár.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása