Húskalács férfiaknak, kapros mártással

Igazán tartalmas főétel, ami miután elkészült annyira jól néz ki, hogy szinte nem is akartam felszeletelni. A húskalács férfiaknak szó szerint húsból készül, amit egy kis szalonna tesz még ízletesebbé. A húst a fokhagyma sem rontja el, de én ezt most kihagytam. Az omlósra és puhára sült húst kapros mártással és burgonyapürével tálaltam, de a párolt káposzta és knédli párossal is megállja a helyét. Ha netán a hús a sütés során túlságosan kiszáradna, úgy a kapros mártás ezen is segít.

Hozzáadta:Babu27, 23.7.2017
Kategória: Főételek
Húskalács férfiaknak, kapros mártással

Hozzávalók

szűzpecsenye
vékonyra szeletelt szalonna
só, bors, mustármag
olaj
Mártás:
1 dbvöröshagyma
50 gvaj
1 ev. kanálbúzafinomliszt
ízlés szerint só és bors
2 ev. kanálaprított friss kapor
200 mlalaplé
200 mltej
250 mlfőzőtejszín
1 ev. kanálecet vagy citromlé

Elkészítés menete

  1. A húst megmossuk, megszárítjuk, majd hosszában két vágást ejtünk – ahogy az a képen is látszik. Lényeg, hogy ne vágjuk el teljes hosszában a húst, hanem maradjon 1-2 cm érintetlenül az egyik végén.
  2. Ezzel megkapjuk az „alapot” a fonáshoz. A húst sózzuk és borsozzuk, őrölt mustármaggal megszórjuk. Minden egyes „húskarra” vékony szelet szalonnát teszünk, majd a három „húskart” befonjuk. A végét fogpiszkálóval összefogjuk.
  3. A húst alufóliára tesszük, olajjal meglocsoljuk, becsomagoljuk az alufóliába, majd 200 fokra előmelegített sütőben 25 – 30 percig sütjük. Ezután az alufóliából kicsomagoljuk és további 10 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy a hús kiszáradjon!
  4. Amíg a hús a sütőben sül, elkészítjük a kapros mártás. Egy közepes fej hagymát megtisztítunk és kis lyukú reszelőn lereszelünk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát, és amikor már elkezd pirulni, hozzáadjuk a lisztet. A hagymát a liszttel együtt tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, csomómentesre keverjük, és hozzáöntjük a tejet. Sózzuk és borsozzuk, hozzáadjuk a kaprot, végül a tejszínt. Egyet forralunk rajta, és el is készült. Ízlés szerint ecettel vagy citromlével ízesítjük
  5. Burgonyapürével tálaljuk. Jó étvágyat!

Blogom: Adkas-tastyfood