Húsos virágcsokor torta

A húsos virágcsokor torta kiváló ünnepi csemegének is tökéletes. Aki nem szereti az édes tortákat, annak is örömet szerezhetünk ezzel a töltött sós finomsággal. Az elkészítése nem bonyolult, csak időigényes. Akár a gyerekeket is bevonhatjuk az elkészítésbe, biztos örömmel szaggatják majd ki a tésztát, és töltik meg a darált húsos töltelékkel. Ha ráérzünk a „virágfejek” elkészítésének módjára, akár más tölteléket is használhatunk. A spenótos-sajtos verzió nálunk szintén nagy sláger.

Hozzáadta:, 21.6.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Torták
Recept Húsos virágcsokor torta

Hozzávalók

Töltelék:
500 gdarált sertéshús
1 dbvöröshagyma
1 gerezdfokhagyma
100 mlvíz
1 dbhúsleves kocka
bors
őrölt édes pirospaprika
Tészta:
125 mltej
125 mlkefir vagy natúr joghurt
7 gporélesztő
1 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
1 dbtojás
500 grétesliszt
6 ev. kanálolaj
Kenéshez:
1 dbtojás
1 ev. kanáltej
Szükségünk lesz még:
140 greszelt sajt30 g%vaj

Elkészítés menete

  1. Először a tésztát készítjük el: a tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját egy nagyobb tálban elkeverjük, hozzáadjuk az élesztőt és sima állagú tésztát gyúrunk. Lefedjük, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és egy pohár vagy szaggató segítségével 7.5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki.
  4. A darált húst elkeverjük az apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a húsleves kockával elkevert vizet, az őrölt pirospaprikát, majd az egészet alaposan elkeverjük és egységes masszává dolgozzuk. A tésztakorongokon elegyengetjük a tölteléket, reszelt sajttal megszórjuk, és gélbe hajtjuk. A kapott félkört a két oldalánál megfogjuk, és a két szélét egymás felé emeljük (ahogy az a fő képen is látszik). A kapott kis „virágfejeket” egy kör alakú sütőtálba tesszük (28 cm átmérőjű).
  5. A tetejét olajjal megkenjük, kendővel letakarjuk és még fél órát kelesztjük. A tojást a tejjel felverjük, és ezzel is megkenjük a csokor tetejét.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A megsült tésztát még melegében vajjal megkenjük (kb. 30 g), letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Jó étvágyat!

Forrás: Vk