Húsvéti kalács

Jó kis recept, el kell ismerni. A megszokotthoz képest annyit változtattam, hogy az élesztőt nem tejbe, hanem főzőtejszínbe morzsoltam. Ez zsírosabb, és szerintem ettől finomabb lesz a kalács. A megkelt tésztát még felvert tojással kentem meg, végén pedig mandulaszirommal megszórtam. Felszeletelés után puha vajjal és lekvárral szoktam megkenni, a gyerekek is így kérik. Jó étvágyat!

Hozzáadta:, 2.4.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Húsvét, Torták, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Húsvéti kalács

Hozzávalók

500 gbúzafinomliszt
60 gkristálycukor
300 mlfőzőtejszín (vagy tej, vagy habtejszín)
42 gélesztő
3 dbtojássárga
150 gvaj
1 dbcitrom reszelt héja
2 kv. kanálcitromlé
ízlés szerint vaníliacukor
csipet só
Szükségünk lesz még:
felvert tojás kenéshez
mandula, mák, egyéb magvak szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tésztát klasszikus módon készítjük: az élesztőt belemorzsoljuk a tejszínbe, hozzáadunk egy kanál cukrot és egy kanál lisztet.
  2. Amikor az élesztő felfutott, elkeverjük a többi hozzávalóval.
  3. Tészta állagúra dolgozzuk, cipót formázunk, 1 órát kelesztjük, tepsire tesszük, felvert tojással megkenjün, mandulaszirommal megszórjuk.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (30-40 perc).
  5. Kihűtjük, megesszük.