Húsvéti kalács tojás nélkül

Ahány ház, annyi szokás, és bizony annyi húsvéti kalács recept. Valaki tojással, valaki tojás nélkül, valaki tejjel, valaki tej nélkül készíti. A variációk száma nagyon sok, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Bár a tésztájába nem került tojás, a megkelt kalácsot felvert tojással kentem meg és mandulaszirommal díszítettem. A tésztájába rumba áztatott mazsolát is keverhetünk, de ez is elhagyható.

Hozzáadta:, 5.4.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Húsvét, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Húsvéti kalács tojás nélkül

Hozzávalók

55 dkgrétesliszt
10 dkgvaj
2,8 dltej
2 csomagvaníliacukor
4 ev. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
2 kv. kanálreszelt citromhéj
1 csomagszárított élesztő
Szükségünk lez még:
tojás kenéshez (elhagyható)
mandula szóráshoz (elhagyható)
rumba áztatott mazsola (ízlés szerint)

Elkészítés menete

  1. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliacukrot, sót, citromhéjat, szárított élesztőt és elkeverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a langyos tejet, majd kézi robotgéppel egységes, lágy tésztává dolgozzuk. A tésztát liszttel megszórjuk, kendővel letakarjuk és meleg helyre tesszük, ahol legalább egy órát pihentetjük.
  2. Amikor a tészta már kéteszeresére kelt, hozzáadhatjuk a rumba áztatott mazsolát (ízlés szerint), ezzel is eldolgozzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, kendővel ismét lefedjük és kb. fél órát ismét kelesztjük.
  3. A kalács tetejét felvert tojással megkenjük, mandulaszirommal megszórjuk.
  4. 195 fokon 5 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra csökkentjük, készre sütjük (25-30 perc). Ha túlságosan hamar elkezdene barnulni, akkor a kalácsot alufóliával lefedjük és így sütjük készre.