Húsvéti kalácskoszorú és más formák kelt tésztából

Imádom a kelt tésztát, és nagyon szeretem, ha különböző formákat alakíthatok ki belőle. Ennél a receptnél is erről van szó. A lágy, megkelt tésztából koszorúkat, szíveket, cipókat, tekercseket, csigákat készíthetünk, a végén pedig nem marad más dolgunk, mint készre sütni. Sütés előtt még felvert tojássárgával megkenhetjük, ettől a színe is csodálatos lesz. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 14.3.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Húsvét, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Húsvéti kalácskoszorú és más formák kelt tésztából

Hozzávalók

500 gfinomliszt
50 gkristálycukor
200 mlfőzőtejszín
1 kockaélesztő
3 dbtojássárga
150 gvaj
1 csomagvaníliacukor
csipet só

Elkészítés menete

  1. Kenyérsütő gépet használtam a tészta elkészítéséhez. Minden hozzávalót beletettem, majd az egészet 90 percig kelesztettem.
  2. Ha nincs, akkor az élesztőt belemorzsoljuk a tejszínbe, egy kanál cukrot adunk hozzá, felfuttatjuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, tésztává gyúrjuk, lefedjük és 90 percet kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát kisebb részekre osztjuk. Két egyforma adagból hosszú henger alakra formázzuk, majd két ilyen hengert egymásba fonva megformázzuk a koszorút.
  4. A többi tésztaadagból saját formákat készítünk. Lehet mini cipó, szív, de akár más forma is.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, további 25 percig pihentetjük.
  6. 190 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Sütés előtt tetejét felvert tojássárgával megkenhetjük.