Húsvéti mandulás-mazsolás kalács

Imádom, hogy minden régiónak, családnak megvan a maga hagyománya. Húsvétra valaki pászkát készít, valaki kalácsot, valaki túrót. És még sorolhatnám! Szerencsére kapható vagyok ezekre az édességekre, éppen ezért örülök, hogy mindig újabb és újabb receptekkel találkozok. Ez a lágy, mazsolás-mandulás kalács is egy remek ötlet, mindenkinek csak ajánlani tudom! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 11.3.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Húsvét
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Húsvéti mandulás-mazsolás kalács

Hozzávalók

450 grétesliszt
50 gfinomliszt
100 gkristálycukor
Ízlés szerint ánizs
25 gfriss élesztő
1 dbtojás
csipet só
250 mllangyos tej
70 gvaj
ízlés szerint mazsola
Szükségünk lesz még:
mandula díszítéshez
1 dbtojássárga

Elkészítés menete

  1. Elkészítjük az élesztőt: egy kevés tejhez egy kanál cukrot dunk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, felfuttatjuk.
  2. Egy nagyobb tálba beletesszük a többi hozzávalót, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, sima állagú tésztává dolgozzuk. Lefedjük és meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére nem duzzad.
  3. A megkelt tésztából cipót formázunk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és még egy órát kelesztjük.
  4. A tetejét felvert tojássárgával megkenjük, mandulával megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 5 perc után a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 60 percig sütjük.