Húsvéti pászkakalács

A húsvéti pászkakalács a görög katolikus vallás gyakorlók számára elengedhetetlen kelléke a húsvéti készülődésnek. A pászkakalácsot megszentelés után, húsvétkor fogyasztják. Nagyon puha, nagyon finom, könnyű felszelni, és lehet készíteni sósan és édesen is. Most egy kis körtés és rumos ízvilággal gazdagítottam a kalácsot, felszeletelés után pedig egy kis vajjal és lekvárral megkenve is nagyon finom. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 17.3.2018
Kategória: Péksütemények, Húsvét, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Húsvéti pászkakalács

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
1200 grétesliszt
250 gvaj
4 dbtojás
5 dbtojássárga
250 gkristálycukor
4 dbvaníliacukor
100 mlsűrű körtelé
2 kv. kanál
150 mlkörtelikőr vagy rum
2 dbnarancs reszelt héja
3 dbcitrom reszelt héja
100 gfriss élesztő
250 mltej
Tetejére:
1 dbtojás
kevés rum
Szóráshoz:
porcukor
vaníliacukor

Elkészítés menete

  1. 250 g vajat kis lángon felolvasztunk. 150 ml tejet felmelegítünk. A narancsokat és citromokat megmossuk, megszárítjuk, majd a narancsok és citromok héját lereszeljük.
  2. A tojásokat elkeverjük a tojássárgával. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliacukrot, a citromok és narancsok lereszelt héját, a sót, a körtelikőrt vagy rumot és a körtedzsúszt.
  3. 1 kg lisztet nagyobb tálba szórunk, a maradék 200 g lisztet félretesszük. A tálban a liszt közepére lyukat készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, egy kanál cukorral megszórjuk, 150 ml langyos tejjel meglocsoljuk, majd megvárjuk, amíg az élesztő felfut.
  4. Hozzáöntjük a felolvasztott vajat, elkeverjük, hozzáöntjük a tojásos keveréket, a maradék tejet és elkeverjük. Hozzáadjuk a 200 g lisztet, majd az egészet addig dolgozzuk, amíg minden hozzávaló egységes tésztává össze nem állt. A tészta akkor jó, ha már elválik az edény oldalától. Az elkészített tésztát kendővel lefedjük, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg térfogata megduplázódik.
  5. A megkelt tésztát lisztes felületre tesszük, majd 4-5 egyenlő nagyságú részre osztjuk. Mindegyikből kis cipót formázunk. A cipókat tepsiben vagy sütőformában is süthetjük, ez tőlünk is függ, hogy milyen alakú pászkakalácsot is szeretnénk. Miután a kalácsokat megformáztuk, ismét letakarjuk és meleg helyen további legalább fél órát pihentetjük.
  6. Miután ismét megkelt a tészta, a tetejét éles késsel bevágjuk – keresztet vágunk. Ismét lefedjük és további legalább fél órát kelesztjük.
  7. Ha a kalács már duplájára dagadt, megkenjük a rummal elkevert tojással. 170 fokon 15 percig sütjük. Ezután a kalácsot alufóliával letakarjuk és további 20 percig sütjük. 20 perc után elvégezzük a tűtesztet. Ha a tűre már nem ragad tészta, akkor elkészült.
  8. Még melegében megszórjuk a vaníliacukor és porcukor keverékével. Mielőtt felszeleteljük, megvárjuk, míg teljesen kihűl.