Ínycsiklandó sajtos croissant

Az ínycsiklandó sajtos croissant egy különlegesen finom péksütemény a mindennapokra. Nemcsak azért különleges, mert sajt kerül rá, hanem azért is, mert a tésztájába kefirt is kevertem, a felcsavarás előtt a kis cikkeket pedig sóval elkevert vajjal is megkentem. Ettől nagyon ízletes, puha és ellenállhatatlan lett a croissant. A reszelt sajttal egész egyszerűen csak megszórtam, majd felcsavartam és megsütöttem. Legközelebb a sajttal nemcsak a tetejét szórom meg, hanem magára a tésztacikkekre is rakok egy jó nagy adagot. Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 4.2.2018
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Ínycsiklandó sajtos croissant

Hozzávalók

Tészta:
700 grétesliszt
2 ev. kanálcukor
2 dbtojás
200 mlkefir
100 mlnapraforgóolaj
250 gvaj
1 kv. kanál
Kovász:
50 gfriss élesztő
1 kv. kanálkristálycukor
100 mllangyos tej
Tetejére:
1 dbtojás
70 greszelni való sajt

Elkészítés menete

  1. Először elkészítjük a kovászt. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és meleg helyen megvárjuk, míg felfut.
  2. A lisztet, cukrot, tojást, kefirt, olajat elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt, tészta állagúvá dolgozzuk. A kész tésztával könnyű dolgozni, nem ragad.
  3. A vajat és a sót elkeverjük. A tésztát lefedjük, meleg helyen 40-60 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Minden egyes tésztaadagot kör alakúra nyújtjunk, a tésztaköröket sós vajjal megkenjük, végül 16 cikkre vágjuk.
  5. A kis cikkeket felcsavarjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
  6. A kis croissantokat felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Még további 15 percig kelesztjük.
  7. 175 fokon 15-20 percig sütjük.