Ínycsiklandó túrós táska

Hozzáadta: TopPetra, 25.6.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények, Túrós édességek, sütemények
KÜLDÖTT KÉPEK
A pihe-puha túrós táskával mindenkit le tudunk venni a lábáról. Ínycsiklandó, illatos falatkát, amit a kellő odafigyeléssel a sütés után is puhák maradnak. A kelt tészta és az ízes, finom túrós töltelék csodálatosan kiegészíti egymást. Az aranybarnára sült túrós táskák szinte pillanatok alatt elfogynak, és hogy kedvezzek a családnak, a mazsolát a túróból kihagytam. Természetesen, aki szereti a mazsolát, az bátran feldobhatja vele a tölteléket. Szerző: Adkas
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 25.6.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Péksütemények, Túrós édességek, sütemények
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
300 gfinomliszt
300 grétesliszt
42 gfriss élesztő
80 gkristálycukor
300-350 mltej
100 golvasztott vaj
2 dbtojássárga
3/4 kv. kanálsó
Töltelék:
500 glágy túró (2x250 g, kádas)
5 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálbúzadara
2 dbtojás
1 csomagvaníliacukor
1 dbcitrom héja (reszelve)
csipet só
Szükségünk lesz még:
80 golvasztott vaj
1 dbtojás kenéshez
mazsola díszítéshez
- A finomlisztet és réteslisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliacukrot és az élesztőt. A tejet fokozatosan öntjük hozzá, mert a liszt minősége is meghatározza, hogy a tésztához kell-e az összes tej (én most összesen 300 ml tejet használtam). Amikor a hozzávalókat tészta állagúra dolgoztuk (elasztikus, sűrű tészta), letakarjuk és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
- A tésztát lisztes felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Nekem kb. 32x42 cm-es négyzet jött ki. A kinyújtott tésztát 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden egyes tésztanégyzetre egy kanál tölteléket teszünk. Két ellentétes csúcsát megfogjuk a négyzeteknek és a tölteléket becsomagoljuk – a csúcsot összeszorítjuk, letapasztjuk. A csúcsra egy szem mazsolát teszünk (a mazsola akár a túróba is kerülhet, de mivel mi nem szeretjük, így inkább csak pár szemet használtam díszítésnek). A mazsola sütés közben kiszáradhat és le is eshet a táskákról, ezért mindenki maga döntse el, hogy ezt a lépést megtartja vagy kihagyja. A túrós táskákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 15 percig pihentetjük.
- A megkelt táskákat felvert tojással megkenjük, majd 170 fokon 15-20 percig sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből és olvasztott vajjal ismét megkenjük őket. A vajjal megkent táskákat sütőpapírral és konyharuhával is lefedjük, és addig tartjuk letakarva, amíg teljesen ki nem hűlnek – így a tészta finom puha lesz. Tárolás során is ügyeljünk arra, hogy maradjanak lefedve, így nem száradnak ki. Nekem ebből a mennyiségből 20 db túrós táska készült el.
Blogom: Adkas-tastyfood
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Výborné tvarohové batůžky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Unglaublich leckere Quarktaschen an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS