TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Túrós édességek, sütemények Ínycsiklandó túrós táska
Ínycsiklandó túrós táska
Recept Ínycsiklandó túrós táska
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A pihe-puha túrós táskával mindenkit le tudunk venni a lábáról. Ínycsiklandó, illatos falatkát, amit a kellő odafigyeléssel a sütés után is puhák maradnak. A kelt tészta és az ízes, finom túrós töltelék csodálatosan kiegészíti egymást. Az aranybarnára sült túrós táskák szinte pillanatok alatt elfogynak, és hogy kedvezzek a családnak, a mazsolát a túróból kihagytam. Természetesen, aki szereti a mazsolát, az bátran feldobhatja vele a tölteléket. Szerző: Adkas

TopPetra TopPetra    ·   25.6.2018

Ínycsiklandó túrós táska

A pihe-puha túrós táskával mindenkit le tudunk venni a lábáról. Ínycsiklandó, illatos falatkát, amit a kellő odafigyeléssel a sütés után is puhák maradnak. A kelt tészta és az ízes, finom túrós töltelék csodálatosan kiegészíti egymást. Az aranybarnára sült túrós táskák szinte pillanatok alatt elfogynak, és hogy kedvezzek a családnak, a mazsolát a túróból kihagytam. Természetesen, aki szereti a mazsolát, az bátran feldobhatja vele a tölteléket. Szerző: Adkas

120 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

300 g
finomliszt
300 g
rétesliszt
42 g
friss élesztő
80 g
kristálycukor
300-350 ml
tej
100 g
olvasztott vaj
2 db
tojássárga
3/4 kv. kanál

Töltelék:

500 g
lágy túró (2x250 g, kádas)
5 ev. kanál
kristálycukor
3 ev. kanál
búzadara
2 db
tojás
1 csomag
vaníliacukor
1 db
citrom héja (reszelve)
csipet só

Szükségünk lesz még:

80 g
olvasztott vaj
1 db
tojás kenéshez
mazsola díszítéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
120 perc
Elkészítés
20 perc
Sütés/főzés
  1. Egy kisebb edénybe 100 ml tejet öntünk, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, elkeverjük és felmelegítjük. A cukros tej meleg legyen, ne forró! Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál finomlisztet, elkeverjük, lefedjük, és 10 percig pihentetjük.
  2. A finomlisztet és réteslisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliacukrot és az élesztőt. A tejet fokozatosan öntjük hozzá, mert a liszt minősége is meghatározza, hogy a tésztához kell-e az összes tej (én most összesen 300 ml tejet használtam). Amikor a hozzávalókat tészta állagúra dolgoztuk (elasztikus, sűrű tészta), letakarjuk és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a hozzávalókat (kivéve a tojásfehérjét) eldolgozzuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd ezt is óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
  4. A tésztát lisztes felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Nekem kb. 32x42 cm-es négyzet jött ki. A kinyújtott tésztát 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden egyes tésztanégyzetre egy kanál tölteléket teszünk. Két ellentétes csúcsát megfogjuk a négyzeteknek és a tölteléket becsomagoljuk – a csúcsot összeszorítjuk, letapasztjuk. A csúcsra egy szem mazsolát teszünk (a mazsola akár a túróba is kerülhet, de mivel mi nem szeretjük, így inkább csak pár szemet használtam díszítésnek). A mazsola sütés közben kiszáradhat és le is eshet a táskákról, ezért mindenki maga döntse el, hogy ezt a lépést megtartja vagy kihagyja. A túrós táskákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 15 percig pihentetjük.
  5. A megkelt táskákat felvert tojással megkenjük, majd 170 fokon 15-20 percig sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből és olvasztott vajjal ismét megkenjük őket. A vajjal megkent táskákat sütőpapírral és konyharuhával is lefedjük, és addig tartjuk letakarva, amíg teljesen ki nem hűlnek – így a tészta finom puha lesz. Tárolás során is ügyeljünk arra, hogy maradjanak lefedve, így nem száradnak ki. Nekem ebből a mennyiségből 20 db túrós táska készült el.

 

Blogom: Adkas-tastyfood

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása