Ínycsiklandó túrós táska

Recept Ínycsiklandó túrós táska
KÜLDÖTT KÉPEK

A pihe-puha túrós táskával mindenkit le tudunk venni a lábáról. Ínycsiklandó, illatos falatkát, amit a kellő odafigyeléssel a sütés után is puhák maradnak. A kelt tészta és az ízes, finom túrós töltelék csodálatosan kiegészíti egymást. Az aranybarnára sült túrós táskák szinte pillanatok alatt elfogynak, és hogy kedvezzek a családnak, a mazsolát a túróból kihagytam. Természetesen, aki szereti a mazsolát, az bátran feldobhatja vele a tölteléket. Szerző: Adkas

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

300 gfinomliszt
300 grétesliszt
42 gfriss élesztő
80 gkristálycukor
300-350 mltej
100 golvasztott vaj
2 dbtojássárga
3/4 kv. kanál

Töltelék:

500 glágy túró (2x250 g, kádas)
5 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálbúzadara
2 dbtojás
1 csomagvaníliacukor
1 dbcitrom héja (reszelve)
csipet só

Szükségünk lesz még:

80 golvasztott vaj
1 dbtojás kenéshez
mazsola díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Egy kisebb edénybe 100 ml tejet öntünk, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, elkeverjük és felmelegítjük. A cukros tej meleg legyen, ne forró! Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál finomlisztet, elkeverjük, lefedjük, és 10 percig pihentetjük.
  2. A finomlisztet és réteslisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat, a vaníliacukrot és az élesztőt. A tejet fokozatosan öntjük hozzá, mert a liszt minősége is meghatározza, hogy a tésztához kell-e az összes tej (én most összesen 300 ml tejet használtam). Amikor a hozzávalókat tészta állagúra dolgoztuk (elasztikus, sűrű tészta), letakarjuk és meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a hozzávalókat (kivéve a tojásfehérjét) eldolgozzuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd ezt is óvatosan beleforgatjuk a túrós keverékbe.
  4. A tésztát lisztes felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Nekem kb. 32x42 cm-es négyzet jött ki. A kinyújtott tésztát 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Minden egyes tésztanégyzetre egy kanál tölteléket teszünk. Két ellentétes csúcsát megfogjuk a négyzeteknek és a tölteléket becsomagoljuk – a csúcsot összeszorítjuk, letapasztjuk. A csúcsra egy szem mazsolát teszünk (a mazsola akár a túróba is kerülhet, de mivel mi nem szeretjük, így inkább csak pár szemet használtam díszítésnek). A mazsola sütés közben kiszáradhat és le is eshet a táskákról, ezért mindenki maga döntse el, hogy ezt a lépést megtartja vagy kihagyja. A túrós táskákat sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 15 percig pihentetjük.
  5. A megkelt táskákat felvert tojással megkenjük, majd 170 fokon 15-20 percig sütjük. Miután megsült, kivesszük a sütőből és olvasztott vajjal ismét megkenjük őket. A vajjal megkent táskákat sütőpapírral és konyharuhával is lefedjük, és addig tartjuk letakarva, amíg teljesen ki nem hűlnek – így a tészta finom puha lesz. Tárolás során is ügyeljünk arra, hogy maradjanak lefedve, így nem száradnak ki. Nekem ebből a mennyiségből 20 db túrós táska készült el.

 

Blogom: Adkas-tastyfood

OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás