Ír pásztorpite

Az ír pásztorpite a család egyik kedvenc húsos egytálétele. Az elkészítése pofonegyszerű, a kell hozzá egy jól elkészített és ínycsiklandozó húsos ragu, amit krumplipürével befedünk, majd az egészet a sütőben megsütjük. Hogy kicsit fokozzam az élvezeteket, az eredeti ír recepttől eltértem és a hozzávalókhoz még egy kis sajtot (na jó, nem is olyan keveset) is csempésztem, a sütés előtt pedig a tetejére főtt tojást is raktam.

Hozzáadta:, 14.12.2016
Kategória: Főételek
Ír pásztorpite

Hozzávalók

Húsos ragu:
500 gdarált sertéshús
3 dbvöröshagyma
3 dbközepes sárgarépa
5 ev. kanálzöldborsó
5 gerezdfokhagyma
3 ev. kanálparadicsompüré
olívaolaj
bors
Krumplipüré:
5 dbközepes krumpli
150 mltej
2 ev. kanálfőzőtejszín
2 ev. kanálvaj
bors
Szükségünk lesz még:
150 greszelni való sajt
4 dbtojás

Elkészítés menete

  1. A burgonyát megtisztítjuk és felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Egy másik tálban a tojásokat főzzük keményre, a harmadik edényben pedig puhára főzzük a megtisztított és apróra vágott sárgarépát.
  2. Az olívaolajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst és kifehéredésig sütjük. Ezután hozzáadjuk a borsót, a megfőtt répát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Sózzuk és borsozzuk (ízlés szerint). Hozzáadjuk a paradicsompürét, majd az egészet óvatosan, de alaposan eldolgozzuk és levesszük a tűzről.
  3. A krumplipüréhez a krumplit leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, tejszínt és a vajat, sózzuk és borsozzuk, majd csomómentes pürévé dolgozzuk.
  4. Ezután előkészítünk egy sütőtálat. Az aljára egy vékony réteg krumplipürét teszünk, erre kerül a húsos töltelék, majd a tetejére a maradék krumplipüré. Az ír pite tetejére rátesszük a félbe vágott tojásokat, megszórjuk a sajttal, majd 180 fokon 20 percig sütjük. Jó étvágyat!