Isteni finom epres-joghurtos sütemény

Ellenállhatatlan kakaós tészta krémes eperjoghurtos töltelékkel – ez az isteni finom epres-joghurtos sütemény. A friss joghurt és édes-fanyar eperrel nagyon jól harmonizál a puha kakaós tésztával, igazi könnyed édes kísértés a mindennapokra. Friss eperrel az igazi, de eperkonzervből is bátran elkészíthető.

Hozzáadta:Babu27, 11.12.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Isteni finom epres-joghurtos sütemény

Hozzávalók

Tészta:
10 dbtojás
12 ev. kanálbarnacukor
10 ev. kanálrétesliszt
2 ev. kanálkukoricakeményítő
6 ev. kanálkakaó
2 csomagsütőpor
2 kv. kanálcsokoládé- vagy vaníliaaroma
360 mlnapraforgóolaj
csipet só
Eperjoghurtos krém:
500 mlhabtejszín
500 mlepres joghurt (pl. Jogobella)
400 mleperkompótlé
100 mlMartini (vagy víz)
500 gfriss eper
150 gporcukor
25 gzselatinpor + víz vagy eperkompótlé

Elkészítés menete

  1. A megadott mennyiség 2 adag tészta elkészítésére elég, így a hozzávalók feléből elkészítjük az egyik és másik tésztát.
  2. Tészta: az 5 tojást elkeverjük a 6 evőkanál barna cukorral és 1 kávéskanál aromával. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az 5 evőkanál lisztet, amit előtte elkevertünk 1 evőkanál keményítővel és 1 csomag sütőporral. Végül hozzáadjuk a csipet sót, a 3 evőkanál kakaót és a 180 ml olajat. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 160 fokon 10 percig sütjük. Ezután a sütő hőmérsékletét 175 fokra emeljük és további 13-15 percig sütjük. A kész tésztát kivesszük a sütőből és kihűtjük. Ugyanígy elkészítjük a másik tésztát is. Szerintem célszerűbb a két tésztát külön-külön elkészíteni, mint egyszerre, majd két részre szedni.
  3. Elkészítjük a krémet. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük (vízben vagy kompótlében). A joghurtot elkeverjük a kompótlével (ha nincs, eperdzsússzal), hozzáadjuk a Martinit vagy a vizet és a porcukrot. Kézi robotgéppel alaposan eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a zselatint. A tejszínt felverjük és hozzákeverjük a masszához, majd óvatosan eldolgozzuk.
  4. A megsült tésztára rátesszük a tölteléket, megszórjuk megtisztított és félbe vágott eperrel, majd az epret belenyomjuk a krémbe. A tetejére tesszük a másik tésztát, majd a süteményt legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tetejét díszíteni nem szükséges, de megszórhatjuk porcukorral, reszelt csokoládéval, csokoládéöntettel… Jó étvágyat!