Isteni finom házi paprikakrém

Hozzáadta: Viki78, 22.10.2016
Kategória: Lekvárok, befőttek, Savanyúságok, sós mártások, Főétkezések, Reggeli
KÜLDÖTT KÉPEK
Hihetetlenül finom! Közeleg a tél, így eljött az ideje, hogy elkészítsem ezt az isteni finom házi paprikakrémet. A biztonság kedvéért több üveggel is készítettem, tanulva a tavalyi évből, de feltételezem, idén is nagyon gyorsan elfogy. Vacsorára, reggelire, egy még meleg, finom puha kenyérre kenve szoktuk habzsolni, de használtam már sült húsokhoz is mártásnak, kencének.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Viki78, 22.10.2016
Kategória: Lekvárok, befőttek, Savanyúságok, sós mártások, Főétkezések, Reggeli
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
1 kgpaprika (én pirosat használtam)
1 kgvöröshagyma
1 kgparadicsom
1 dobozparadicsompüré
100 mlolaj
2 ev. kanálmagos mustár
4 ev. kanálecet
5 dbchili paprika (vagy más csípős paprika)
100 gkristálycukor
40 gsó
3 dbalma
1 dbnagyobb cékla
- A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és vékonyra szeleteljük. A vöröshagymát megmossuk, eltávolítjuk a héját és vékony cikkekre vágjuk. A paradicsomot nagyobb kockára vágjuk, és kézi robotgéppel püré állagúra dolgozzuk.
- Egy nagy tálban felforrósítjuk az olajat, ezen megpirítjuk a hagymát és a paprikát, majd hozzáadjuk a felkarikázott chili vagy erős paprikát, a felkarikázott céklát, végül a szeletekre vágott almát. Az egészet pár percig pirítjuk, majd leöntjük a pürésített paradicsommal. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony lángon főzzük, 15-20 percenként megkeverjük.
- Addig főzzük, míg a víz el nem párolog. Ezután hozzáadjuk a mustárt, az ecetet, a dobozos paradicsompürét, a cukrot és elkeverjük.
- A masszát kézi robotgéppel elkezdjük tuxmixolni és addig dolgozzuk, míg sima és csomómentes pürét nem kapunk. Ha szükséges, akkor a pürét át is passzírozhatjuk, de én ezt a lépést kihagytam, a massza elég sima volt.
- A paprikás masszát egy merőkanállal befőttes üvegbe kanalazzuk, az üvegeket szorosan lezárjuk, egy edénybe tesszük, az aljára vizet öntünk, felforraljuk és forrástól kezdve 20 percig főzzük.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS