Isteni karamell szelet

Pihe-puha tészta, piskóta, lekvár, rum, karamell, túró, csoki – ezeket a finomságokat tartalmazza ez az isteni karamell szelet. A sütemény egyszerűen ellenállhatatlan, a gyerekek szempillantás alatt elkapkodják a tányérról. Még egy előnye, hogy az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és bátran bele lehet vágni.

Hozzáadta:admin, 2.12.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Isteni karamell szelet

Hozzávalók

Tésztához:
4 dbtojás
4 ev. kanálporcukor
4 ev. kanálrétesliszt
1/2 csomagsütőpor
1 ev. kanálolaj
csipet só
Középső réteg:
1 csomagpiskóta
100 mlrum
100 mlvíz
lekvár
Töltelék:
1 dobozkaramellizált sűrített tej
100 gvaj
250 gtúró
főzőcsokoládé

Elkészítés menete

  1. Előkészítjük a hozzávalókat. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót és kemény habbá verjük.
  2. A tojáshabhoz kanalanként, folyamatos habverés mellett hozzáadjuk a cukrot.
  3. Ezután hozzákeverjük a tojások sárgáját, a kézi robotgép fokozatát pedig levesszük a legkisebbre.
  4. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és beledolgozzuk a tojásos masszába.
  5. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, a sütőpapírt előtte kicsit meglocsoljuk olajjal. A piskótatésztát 150-180 fokon kb. 20 percig sütjük (ez függ a sütőtől, a tepsi méretétől). Akkor jó, ha a tészta már aranybarna.
  6. A kihűlt tésztát megkenjük a lekvárral és rárakjuk a víz és rum keverékébe belemártott piskótát.
  7. Elkészítjük a tölteléket: a vajat a karamellizált sűrített tejjel alaposan eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a túrót. Vigyázat, minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie – így az egyes alapanyagok nem fognak a krémből kicsapódni.
  8. A karamellás krémet rákenjük a tésztára. A krém kicsit hígabb állagú, ha krémesebbet szeretnénk, akkor még 150 g vaj hozzákeverhető.
  9. Öntet: gőzfürdő felett felolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadunk két evőkanál vajat.
  10. Az öntetet ráöntjük a süteményre, egy villával akár mintákat is rajzolhatunk a csokoládéba. Jó étvágyat!