Anyukám elég sokszor készített nekünk töltött buktát, amit nemcsak mi, gyerekek, hanem apu is nagyon szeretett. Aztán amióta elköltöztem és saját családom lett, kimaradt a konyhámból. A család legnagyobb örömére mégis elővettem a receptet, és elkészítettem ezeket az isteni lekváros és Nutellás házi buktákat. Még melegen, porcukorral meghintve a legfinomabbak, a kedvencem pedig a szilvalekváros. Mivel a gyerekek imádják a Nutellát, nekik kedveske ezt a tölteléket is használtam. Legközelebb két tepsivel készítek, mert nagyon gyorsan elfogyott.
Hozzávalók
Tészta:500 grétesliszt
csipet só
100 mllangyos tej
1 dbtojás
2 dbtojás sárgája
1 evőkanálnyireszelt citromhéj
50 gkristálycukor
100 mllangyos víz
20 gfriss élesztő
Továbbá szükségünk lesz:vaj a bukták tetejére
porcukor szóráshoz
lekvár, Nutella, esetleg diós és mák a töltéshez
Elkészítés menete
- Egy tálban elkeverjük a lisztet, hozzáadjuk az élesztőt és az összes többi hozzávalót a tésztához. Az egészet alaposan elkeverjük és sima állagú tésztává dolgozzuk.
- A tésztát meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük.
- Ezután egy nyújtódeszkán a tésztát kinyújtjuk, majd tetszés szerinti négyzetekre vágjuk. Minden egyes négyzet közepére egy adag töltelék kerül, esetünkben lekvár és Nutella. A tölteléket becsomagoljuk a tésztával és kezünkkel kis golyót-cipót formázunk belőle.
- A buktákat egy vajjal kikent, magasabb oldalú tepsibe tesszük, és olvasztott vajjal megkenjük őket.
- A bukták a tepsiben szorosan egymás mellett sorakozzanak. A tepsit nedves kendővel letakarjuk és további 20 percig kelesztjük a buktákat. Ezután 190 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük őket.
- Az elkészült buktákat porcukorral megszórjuk és tálaljuk. Jó étvágyat!