Jamaica szelet - fotókkal

Recept Jamaica szelet - fotókkal
KÜLDÖTT KÉPEK
Recept Jamaica szelet - fotókkal

Nem mondom, hogy a legegyszerűbben elkészíthető sütemény, de az biztos, hogy az egyik legfinomabb! A lágy kakaós tésztalapok közt nemcsak ellenálhatatlan krém húzódik meg, hanem jó adag finom banán tortazselébe ágyazva. Az élvezeteket tovább fokozza a rendkívül krémes mascarponés-tejszínhabos krém, amivel a süteményt díszítjük. A Jamaica szelet már kinézetre is étvágygerjesztő, az íze pedig fenomenális! Szerző: Triniti

KÜLDÖTT KÉPEK
Recept Jamaica szelet - fotókkal
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

6 dbtojás
csipet só
3/4 bögrerétesliszt
3/4 bögrekristálycukor
2 ev. kanálkakaó
1 csomagcsokoládé ízű pudingpor
1 kv. kanálsütőpor

Zselatinos réteg:

3 ev. kanálcitromlé
8 ev. kanálhideg víz
ízlés szerint cukor
4 ev. kanálsavanykás ízvilágú lekvár
8 dbbanán
1 dbcitrom
3 csomagzselatinpor (kb. 75 g, lehetőleg sárga színű) vagy tortazselé

Krém:

400 mlhabtejszín
2 ev. kanálporcukor
50 gcsokipasztilla
1 ev. kanálzselatinpor
1/3 bögreforró víz

Szükségünk lesz még:

3 ev. kanálcitromlé
8 ev. kanálhideg víz
ízlés szerint kristályccukor
250 gmascarpone
150 ghabtejszín
1 ev, kanálkristálycukor
csokoládé díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. A tojásfehérjét és sárgát szétválasztjuk. Végig kézi robotgéppel dolgozunk: a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük (legmagasabb fokozaton), majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Közepes fokozaton beledolgozzuk a tojássárgát, végül a sütőporral, kakaóval és pudingporral elkevert lisztet.
  2. A tésztát 25x35 cm-es tepsibe tesszük, amit előtte sütőpapírral kibélelünk. 180 fokon kb. 25 percig sütjük (ekkor a tészta szélei kezdenek elválni a tepsi szélétől). A megsült tésztát kihűtjük, éles késsel hosszában félbevágjuk (2 db 25x35 cm-es lapot kapunk).
  3. Az egyik lapot megkenjük az elkészített egyszerű öntettel: víz + citromlé + cukor ízlés szerint. Rákenünk egy réteg savanykás lekvárt (pl. ribizli), majd rárakjuk a félbe vágott banánt. A banánt citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon.
  4. Elkészítjük a sárga zselatint: a zselatinport vagy zseléport a csomagoláson szereplő útmutató szerint készítjük elő. Ez nálam a következő: a port nagyobb tálba szórtam, felöntöttem 1 l forró, de nem forrásban lévő vízzel, óvatosan elkezdtem kevergetni. Amikor a zselé már majdnem kész, rátettem a banánra.
  5. A habtejszínt a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a csokipasztillát (vagy kisebb, ehető csokidarabokat, esetleg reszelt csokoládét) és elkeverjük. A zselatint a csomagoláson szereplő útmutató szerint elkészítjük (forró vízben), egy kicsit kihűtjük és belekeverjük a tejszínhabba. A krémet rávisszük a zselérétegre.
  6. A másik tésztalapot is megkenjük a citromos-cukros öntettel, majd lefedjük vele a süteményt.
  7. A mascarpone sajtot a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a habbá vert habtejszínt, majd a lágy krémet rákanalazzuk a sütemény tetejére.
  8. Hűtőszekrénybe tesszük, miután minden réteg megkötött, felszeleteljük, tálaljuk.
OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás