Joghurtos-sajtos töltött lepényke 30 perc alatt

A joghurtos-sajtos töltött lepényke 30 perc alatt egy olyan gyors fogás, amit a család minden tagja megszeret. Joghurtos mártogatóssal, de akár sima vajjal is megkenhető és fogyasztható. Az elkészítése nem vesz sok időt igénybe, és kisütés után szinte azonnal tálalható. Nagymamám ezeket a lepénykéket aludttejből készítette, és mint a lángost, sós-fokhagymás-olajos kencével kente meg. Én az eredeti receptet sajttal és zöldfűszerrel dobtam fel. Használtam már Cheddar sajtot, trappistát és parmezánt is. Ez már csak tőlünk és az otthon fellelhető alapanyagoktól függ.

Hozzáadta:Viki78, 28.1.2017
Kategória: Főételek
Joghurtos-sajtos töltött lepényke 30 perc alatt

Hozzávalók

Lepényke:
400 gbúzafinomliszt
150 gjoghurt
1 kv. kanál
1 kv. kanálszódabikarbóna
400 greszelt sajt
zöldfűszer (kapor, petrezselyemzöld, koriander)
vaj a serpenyő kikenéséhez
Mártogatós:
200 mljoghurt
2 gerezdfokhagyma
aprított snidling

Elkészítés menete

  1. A joghurtba belekeverjük a szódabikarbónát és 5 percre félretesszük. Ezután a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a szódabikarbónás joghurtot. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, lefedjük és 10 percet pihentetjük.
  2. A reszelt sajtot az aprított zöldfűszerrel elkeverjük. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, és mindegyik kis adagot kezünkkel tenyér nagyságúra formázunk. Erre kerül rá a zöldfűszeres sajt. A sajtos tölteléket a tésztával „becsomagoljuk” – kis cipót formázunk belőle, majd nyújtófával a cipókból serpenyő nagyságú lepénykéket nyújtunk.
  3. Forró, kivajazott serpenyőben a lepénykék mindkét oldalát megsütjük – én oldalanként 3 percig sütöttem.
  4. A joghurtot, zúzott fokhagymát és apróra vágott snidlinget elkeverjük, ezzel kenjük meg az elkészült lepénykéket. Jó étvágyat!