Kakaós-almás szelet

Nyáron szinte mindig gyümölcsös édességre vágyom. A kedvencem a jó hideg gyümölcsös sütemények, ha pedig csokoládéval együtt szerepel egy édességben, akkor az maga a Mennyország. A kakaós-almás szelet is ebbe a kategóriába tartozik. A kakaó, csokoládé, lágy tészta, alma egyvelege szerintem tökéletes, és egy próbát mindenképp megér! Szerző: Petra

Hozzáadta:, 29.6.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Gyümölcsös édességek, sütemények, Alma
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kakaós-almás szelet

Hozzávalók

Tészta:
5 dbtojás
200 gporcukor
1 csomagvaníliacukor
200 mlolaj
1 ev. kanálrum
250 gbúzafinomliszt
30 gkakaó
1 csomagsütőpor
csipet só
Almás töltelék:
6 dbalma
100 mlvíz
200 gkristálycukor
3 ev. kanálrum
100 gétcsokoládé
200 gvaj
Öntet:
150 gétcsokoládé
75 gvaj
3 ev. kanálolaj

Elkészítés menete

  1. A tojást a porcukorral és vaníliacukorral habosra verjük, ezután hozzáadjuk az olajat és a rumot. A száraz hozzávalókat is elkeverjük, majd a száraz hozzávalókat eldolgozzuk a nedves hozzávalókkal.
  2. A kapott tésztát kivajazott és liszttel beszórt, 30x20 cm-es tepsibe öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
  3. Miután megsült, a tésztát kihűtjük. Miután kihűlt, hosszában félbe vágjuk, a felső részt pedig apróra morzsoljuk és tálba tesszük.
  4. Elkészítjük az almás tölteléket: az almát megmossuk, meghámozzuk, csutkáját eltávolítjuk, lereszeljük. A reszelt almát edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd addig főzzük, amíg az alma teljesem meg nem puhul. Végül bitmixerrel pépesre dolgozzuk.
  5. A forró almás alaphoz hozzáadjuk a rumot, a kockára tört csokoládét és a vajat. Elkeverjük, egészen addig, amíg a csokoládé el nem olvad, végül kihűtjük. A kihűlt almás alaphoz hozzáadjuk az apróra tört tésztát és alaposan eldolgozzuk.
  6. A tésztalapot magas falú tepsibe tesszük, majd megkenjük az almás töltelékkel. Hűtőszekrénybe tesszük, legalább fél órára, közben elkészítjük a csokiöntetet.
  7. Az öntethez a csokoládét és vajat gőzfürdő felett felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Egy kevés öntetet félreteszünk, a maradékkal megkenjük a tésztát, majd a félretett csokoládéval tovább díszíthetjük.
  8. A süteményt hűtőszekrénybe tesszük.