Kakaós linzer

A kakaós linzer csupán annyiban tér el a klasszikus linzer receptjétől, hogy a tésztájába kakaó is kerül. Mégis a két tészta kombinációjával fantasztikusan szép sütemények varázsolhatók az ünnepi asztalra. Kedvencem ez a finom és színes lekvárral összetapasztott világos és kakaós korongok. A kakaós korongok közepén tetszőleges minta szaggatható, és a lekvár is szabadon variálható. Én most sárgabarack és eperlekvárt választottam, a sárga és piros színvilág kedvéért. A végeredmény szerintem gyönyörű és nagyon gusztusos. A recept két kakaós tésztát mutat be, és mindegyik elkészíthető a kakaó nélkül is. A két recept közt a különbség csupán a cukor, liszt és kakaó mennyiségében van.

Hozzáadta:, 6.11.2016
Kategória: Desszertek, Karácsony
Kakaós linzer

Hozzávalók

1. recept:
200 gvaj
200 gporcukor
50 gkakaó
250 gbúzafinomliszt
csipet só
1 dbtojás
2. recept:
200 gvaj
110 gporcukor
25 gkakaó
280 gbúzafinomliszt
csipet só
1 dbtojás
Továbbá szükségünk lesz:
Lekvár az összetapasztáshoz

Elkészítés menete

  1. A vajat kockákra vágjuk, ha kellően hideg, akkor le is reszelhetjük, és hozzáadjuk a tojást.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan eldolgozzuk. A kész tésztát egy liszttel beszórt nyújtódeszkára tesszük, cipót formázunk belőle, és a kész tésztát pár óra hűtőszekrénybe tesszük. Kb. 1 óra után a tésztát kivesszük a hűtőből, és óvatosan 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsire teszünk. Én egy tepsire mindig ugyanolyan formákat rakok, így mindegyik egyszerre készül el.
  3. A süteményeket 8-10 percig sütjük 180 fokon, méretük függvényében. Megvárjuk, míg kihűl, a világos linzert lekvárral vastagon megkenjük, és erre kerül a kakaós réteg. Én a lekvárba még kevés rumot is szoktam keverni, ettől a süti kicsit megpuhul és fantasztikus illata lesz.
  4. A kész süteményeket egy tálcára teszem, és egyenes felületen pihentetem másnapig. Másnap egy dobozba helyezem, és hűvös helyen tárolom. A süteménynek 2-3 nap kell, míg megpuhul.
  5. * Megjegyzés: a kakaós tészta sütése során nehéz megmondani, hogy a tészta megsült-e, ezért a tepsire, amin a kakaós tészta van, mindig teszek a szélére 1 világos korongot is (ugyanazt a méretet és formát). Ha a világos sütemény már elkészült, akkor a kakaós is kész.
  6. Minél sötétebb kakaót használunk, annál sötétebb lesz a kakaós linzer. Ha nagyon sötét kakaós linzert szeretne, akkor az 1-es recept az ideális (50 g kakaóval).
  7. A fotón látható sütemény a 2. recept szerint készült (25 g kakaó), a kakaós linzer világosabb, mint az 50 g kakaóval készült.

Forrás: Recepty z mojejkuchyne