TopReceptek.hu Édes főételek Gombócok Kakaóval megszórt gőzgombóc
Kakaóval megszórt gőzgombóc
Recept Kakaóval megszórt gőzgombóc
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Viki78    ·   7.6.2017

Kakaóval megszórt gőzgombóc

A kakaóval megszórt gőzgombóc a fiam egyik kedvenc étele. Ha megkérdezem, mit kér ebédre, akkor biztosan gőzgombóc a válasz. A gőzgombócot főzéséhez egy nagy, öreg lábast és egy nagyobb anyagot használtam. A tiszta anyagot ráerősítettem az edény tetejére, majd miután felforrt a víz, rátettem a gombócokat, és egy másik nagy edénnyel letakartam. Használhattam volna ennél speciálisabb eszközöket is, de én maradok a klasszikus, jól bevált elkészítési módnál. A gombócokba finom szilvalekvárt töltöttem, a tetejét pedig vajjal és kakaóval szórtam meg.

Alapanyagok
1 kg
rétesliszt
6 dl
langyos tej
csipet só
2 db
tojás
2 ev. kanál
kristálycukor
1 kocka
élesztő
1/2 dl
olaj
lekvár töltéshez
kakaó, porcukor és vaj a tetejére
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. A tejből, 1 evőkanál kristálycukorból és egy evőkanál lisztből kovászt készítünk. Miután felfutott, hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz és sima állagú tésztát gyúrunk. Lefedjük, és meleg helyen 60 percig kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, felszeleteljük (négyzetekre), majd mindegyik kis négyzet közepére egy kanál lekvárt teszünk.
  3. A tésztával becsomagoljuk a tölteléket és kis gombócokat formázunk. A kész gombócokat még 15 percig pihentetjük.
  4. Ezután a gombócokat gőz fölött 10 percig főzzük.
  5. Még melegen megkenjük a vajjal, porcukorral és kakaóval megszórjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása