Kakaóval megszórt gőzgombóc

A kakaóval megszórt gőzgombóc a fiam egyik kedvenc étele. Ha megkérdezem, mit kér ebédre, akkor biztosan gőzgombóc a válasz. A gőzgombócot főzéséhez egy nagy, öreg lábast és egy nagyobb anyagot használtam. A tiszta anyagot ráerősítettem az edény tetejére, majd miután felforrt a víz, rátettem a gombócokat, és egy másik nagy edénnyel letakartam. Használhattam volna ennél speciálisabb eszközöket is, de én maradok a klasszikus, jól bevált elkészítési módnál. A gombócokba finom szilvalekvárt töltöttem, a tetejét pedig vajjal és kakaóval szórtam meg.

Hozzáadta:, 7.6.2017
Kategória: Főételek
Recept Kakaóval megszórt gőzgombóc

Hozzávalók

1 kgrétesliszt
6 dllangyos tej
csipet só
2 dbtojás
2 ev. kanálkristálycukor
1 kockaélesztő
1/2 dlolaj
lekvár töltéshez
kakaó, porcukor és vaj a tetejére

Elkészítés menete

  1. A tejből, 1 evőkanál kristálycukorból és egy evőkanál lisztből kovászt készítünk. Miután felfutott, hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz és sima állagú tésztát gyúrunk. Lefedjük, és meleg helyen 60 percig kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát lisztes felületen kinyújtjuk, felszeleteljük (négyzetekre), majd mindegyik kis négyzet közepére egy kanál lekvárt teszünk.
  3. A tésztával becsomagoljuk a tölteléket és kis gombócokat formázunk. A kész gombócokat még 15 percig pihentetjük.
  4. Ezután a gombócokat gőz fölött 10 percig főzzük.
  5. Még melegen megkenjük a vajjal, porcukorral és kakaóval megszórjuk.