Kaporszósz

Kiváló fogás, gyerekkorom egyik nagy kedvence. Először gyerekként hozzá se akartam nyúlni a kaporszószhoz, de miután egyszer megkóstoltam, azóta nem tudok leállni vele. Jó sok kaporral készítem, hidegen és melegen is tökéletes! Főtt tojással és knédlivel tálalom, de zsemlegombóccal is tökéletes! Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 20.8.2020
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kaporszósz

Hozzávalók

100 gvaj
3 ev. kanálbúzafinomliszt
kb. 1 ltej
150 mlhabtejszín (33%)
ízlés szerint cukor, só, ecet, fehérbors
1 csokorfriss kapor
főtt tojás tálaláshoz
knédli vagy zsemlegombóc

Elkészítés menete

  1. Edényben vajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet és megporítjuk.
  2. Ezután kerül hozz fél liter jet. Folyamatosan kevergetjük, csomómentesre. Hozzáadjuk a sót, a tört fehérborsot, egy kevés cukrot és ecetet, hozzáadjuk a tejszínt és kb. 20 percig főzzük.
  3. Ha nagyon sűrű, akkor adunk hozzá még tejet, nekem összesen 1 l kellett a szósz elkészítéséhez.
  4. Amikor elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot, elkeverjük.
  5. Pár percig rotyogtatjuk, majd tálaljuk.
  6. A tányérra szedünk egy adag kaporszószt, ráteszünk egy főtt tojást, majd pár szelet knédlit vagy zsemlegombócot.