Káposztával töltött cipó

Nagyon sok nemzetnek megvan a maga káposztával töltött kenyere, cipója, leveles tésztája. Mindegyik nagyon-nagyon finom, és szerencsénk, hogy ezernyi megoldás áll rendelkezésünkre. Én kelt tésztát használok, a káposztás töltelékből és vékony tésztalapból pedig lapos cipót formázok, amit a sütőben készre sütök. Mások leveles tésztát használnak és sokkal borsosabban készítik el a tölteléket, de hát ízlések és pofonok... Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 11.7.2020
Kategória: Péksütemények
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Káposztával töltött cipó

Hozzávalók

500 grétesliszt
1 kockaélesztő
3 ev. kanálkristálycukor
100 mllangyos víz
Kell még:
1 dbtojás
1 kv. kanál
víz szükség szerint (kb. 400 ml)
Töltelék:
1 fejkáposzta
1 dbvöröshagyma
5 ev. kanálkristálycukor
100 mlolaj

Elkészítés menete

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepére mélyedés készítünk, beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő elkezd felfutni, hozzáadjuk a tojást, sót, elkezdjük tésztává dolgozni, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. Sima állagú tésztává gyúrjuk, lefedjük és egy órát kelesztjük.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk, a káposztát is felkockázzuk. Az olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a káposztát, a cukrot, elkeverjük, majd amikor a cukor már szépen karamellizálódott és elkeveredett a káposztával, felöntjük a vízzel és a káposztát puhára pároljuk.
  3. A megkelt tésztát lisztes felületen négy részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot kinyújtjuk, nagyobb négyzetekre vágjuk, majd a négyzeteket megtöltjük a káposztás töltelékkel. A tölteléket becsomagoljuk a tésztával és laposabb cipó alakúra formázzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és 15 percig pihentetjük.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük. Miután megsült, olajjal vékonyan megkenjük, tálaljuk.