Karácsonyi aprósütemény variáció

Az ünnepek az idő előrehaladtával átjárják a mindennapokat. Már az utcán és boltokban is érezni a finom karácsonyi illatokat, ami akár tökéletes inspirációval is tud szolgálni. Remélem, nekem is sikerül egy kicsit inspirálni titeket, és tudtok ihletet meríteni ezekből a finom kis karácsonyi aprósütemény variációkból. A tészta különlegessége, hogy nem cukor, hanem cukorszirup kerül bele, amit előző nap este készítettem el. Szerőz: Mineralka

Hozzáadta:, 25.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Karácsony, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Karácsonyi aprósütemény variáció

Hozzávalók

Szirup:
1/2 kgkristálycukor
250 mlvíz
1 kv. kanálszódabikarbóna
Tészta:
1 kgfinomliszt
190 gméz
40 glekvár
2 dbtojás
10 gszalalkáli
1/2 csomagsütőpor
1 kv. kanálfahéj
Tapasztához:
szilvalekvár
esetleg maradék mézeskalács, darált dió, rum, forró víz
Tetejére:
csokiöntet

Elkészítés menete

  1. A hozzávalókat előkészítjük – a süteményhez a szirupot érdemes előző nap elkészíteni!.
  2. Hozzálátunk a sziruphoz: a cukorhoz hozzáadjuk a szódabikarbónát és a cukrot, elkeverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Hűtőszekrénybe tesszük pihenni, majd a következő használat során kivesszük.
  3. A tésztához a hozzávalókat tálba tesszük, hozzáöntjük az édes szirupot, amit közvetlenül a hűtőszekrényből vettünk ki, majd az egészet tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A tésztát vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk a kívánt formákat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsire teszünk. 160 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz!
  5. Miután megsült, kicsit ki kell hűteni, csak ezután nyúljunk hozzá és vegyük le a tepsiről. Miután teljesen kihűlt, a formákat lekvárral összetapasztjuk. Az összetapasztáshoz használhatunk lekvár, rum, darált dió és darált mézeskalács keverékét is, amit ha kell, egy kevés forró vízzel is hígíthatunk.
  6. Tetejét csokiöntettel díszíthejtük.