Karácsonyi „csodadió”

A karácsonyi „csodadió” mesékről kapta a nevét. Otthon azt a három diót szimbolizálja, amiből a legkiseb fiúnak juhok, marhák és egy szép feleség jött elő, vagy éppen a népmesékben szereplő Hamupipőkét, aki szintén csodára lelt a diók feltörésével. A kis édességek csodásan finomak, a gyerekek nagyon szeretik, és megéri az a türelem és munka, ami kell az elkészítésükhöz. A kis diókba apró meglepetéseket is kerülhetnek – kis ehető gyöngyök, csokoládé, ki mit szeret.

Hozzáadta:, 25.11.2017
Kategória: Ünnepek, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Karácsonyi „csodadió”

Hozzávalók

Hozzávalók:
300 gbúzafinomliszt
180 gporcukor
240 gmargarin
120 gdarált dió
1 dbtojássárga
1/2 kv. kanálőrölt fahéj
1/2 kv. kanálszegfűszeg
Krém:
250 gvaj
1 dbkaramelles sűrített tej konzerv
Öntet:
150 gfőzőcsokoládé
75 g100%-os margarin

Elkészítés menete

  1. A tészta hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, tészta állagúvá gyúrtuk, majd másnapig pihentetjük.
  2. A tésztát másnap dió sütőformába töltjük.
  3. 160 fokon kb. 7 percig sütjük.
  4. Két kis dióhéjat karamellkrémmel összetapasztunk (a habos vajba kanalanként beledolgozzuk a sűrített tejet). A diókat úgy tapasztjuk össze, hogy az egyik csúcsa résnyire nyitva maradjon, majd zöld színű kókuszreszelékkel megszórjuk (kókuszreszelék egy kevés zöld ételfestékkel és pisztácia aromával elkeverve).
  5. A diókat hűtőszekrénybe tesszük, majd miután a krém már megkötött, az egyik felét (ami nem zöld), csokoládéöntetbe mártjuk.