Karácsonyi diósütemény karamellkrémmel

Akár a medvetalp sütemény, a karácsonyi diósütemény karamellkrémmel is az ünnepi süteményes asztal és süteménykínálat része. A finom kakaós tészta karamellkrémmel töltve, meghintve porcukorral a családot már évek óta leveszi a lábról. Nem csodálom, már generációk óta ez az egyik legkedvesebb karácsonyi sütemény. További előnye, hogy szinte bármilyen krémmel tölthető, és bárkinek kedveskedhetünk ezekkel az édes falatokkal.

Hozzáadta:, 30.10.2016
Kategória: Karácsony, Desszertek
Karácsonyi diósütemény karamellkrémmel

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
320 gvaj
160 gporcukor
100 gdarált dió
420 gbúzafinomliszt
3 ev. kanálkakaó
2 ev. kanálrum
Töltelék:
1 konzervsűrített tej
250 gvaj
Továbbá szükségünk lesz:
porcukor hintéshez

Elkészítés menete

  1. A vajat a porcukorral habosra verjük, hozzáadjuk a diót, a kakaóval elkevert lisztet, végük a rumot. A rum aromával is helyettesíthető.
  2. A hozzávalókat tésztává dolgozzuk, majd legalább egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap a tésztát a dióformákba nyomjuk. A formákat nem kell zsiradékkal bekenni vagy liszttel beszórni. A süteményt 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
  3. Miután a sütemény megsült, kivesszük a sütőből, kb. 5 perc után sütőpapírra tesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl, így a sütemény egyszerűen eltávolítható a formából.
  4. Elkészítjük a krémet: a sűrített tejes konzervet lobogó vízbe tesszük úgy, hogy ellepje, és 2-3 órát főzzük, hogy karamellizálódjon. Ezután kivesszük, kihűtjük. A vajat habosra verjük, és kanalanként hozzáadjuk a karamellizált sűrített tejet. Ezzel a krémmel töltjük a diókat, majd a krémmel két fél diót összeragasztunk.
  5. A diókat porcukorral meghintjük, és már tálalhatjuk is.