Karácsonyi kalács kívánságra – szinte elronthatatlan
Szerintem vagy 20 éve nem vettem fonott kalácsot. Mindig én készítem, és be kell valljam, még sose rontottam el. Ha netán a tészta kicsit szárazabb lenne, akkor jön a jól bevált vaj, lekvár és mogyorókrém. Szerző: Nada I (Rebeka)
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 13.11.2021
Kategória: Péksütemények, Karácsony, Ünnepek
ALAPANYAGOK
1 kgrétesliszt
3 dltej
200 gporcukor
70 gélesztő
2 ev. kanálolaj
200 gmargarin
1-2 csomagvaníliacukor
6 dbtojássárga
Csapott kávéskanálsó
Szükségünk lesz még:
Ízlés szerintrum
Felvert tojássárga kenéshez
Ízlés szerint aprított mandula
Mazsola vagy szárított gyümölcs, amit rumba áztatunk
- Egy deci langyos tejben elkeverjük a kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt, tészta állagúra gyúrjuk.
- A tésztát lefedjük, egy órát kelesztjük.
- Még egyszer átdolgozzuk, hozzáadjuk a mazsolát vagy gyümölcsöt, a mandulát, ezután ismét kelesztjük – kb. fél órát.
- A tésztát vagy formába tesszük, vagy három részre osztjuk, mindegyikből hengert formázunk, majd megfonjuk a kalácsot.
- Ha fontuk, akkor tojássárgával megkenjük, kivajazott tepsire tesszük, 170 fokon 10 percet sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük, további 35 percig sütjük.
Blogom: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vánočka na přání, která se vždy povede.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vianočka na želanie, ktorá sa vždy podarí.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS