Karácsonyi lekváros aprósütemény

A klasszikus karácsonyi lekváros aprósütemény nélkül nálunk nem telnek el az ünnepek. A finom linzer már generációk óta része a karácsonyi lakomának. A linzernek számos formája és verziója létezik, szinte mindegyiket kipróbáltam, de idén biztos, hogy ez a recept lesz az igazi. Finom, édes lekvárral tökéletes, az alakja pedig lehet szinte bármilyen, ami nekünk beleillik az ünnepi hangulatba. Most virágokat készítettem, de talán készül egy tepsi csillagos és fenyőfás is. A lényeg, hogy az azonos méretű süteményeket egy tepsiben süssük.

Hozzáadta:admin, 2.12.2016
Kategória: Desszertek, Karácsony, Sütemények
Karácsonyi lekváros aprósütemény

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
300 gbúzafinomliszt
60 gkukoricakeményítő
90 gporcukor
200 gvaj
60 gdarált dió
4 dbtojás sárgája
lekvár
rum
porcukor
vaníliacukor

Elkészítés menete

  1. A lisztet a keményítővel és porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a puha, szobahőmérsékletű vajat, a darált diót és a tojások sárgáját. Sima állagú tésztává gyúrjuk, majd legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. A tésztát vékonyra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle, a formákat pedig sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük. A formák felének a közepébe egy kisebb lyukat is szaggatunk.
  3. A süteményeket 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük.
  4. A sütemények felét (amin nincs kisebb lyuk) a rummal ízesített lekvárral megkenjük, majd a tésztákat összetapasztjuk. A kész süteményeket vaníliacukorral összekevert porcukorral megszórjuk. Jó étvágyat!