Karácsonyi linzer diós réteggel, tojássárgás öntettel

Még azért elég messze van a „nagy” ünnep, de nem árt körbenézni, mit is lehetne édesség terén készíteni. A menü kiválasztása számomra nem olyan egyszerű feladat, és ugyanígy vagyok a süteménnyel is. Szerencsére a linzer egy nagyon hálás kezdet, amit aztán úgy fejezek be, ahogy csak szeretnék. A jelenlegi karácsonyi menü részének szánt linzert diós réteggel készítettem el, a tetejére pedig tojássárgás öntet került. Csokoládéval és dióval díszítettem, és szerintem nagyon karácsonyos lett, ahogy annak lennie kell. Szerző: Petra

Hozzáadta:, 11.11.2019
Kategória: Desszertek, sütemények, Karácsony, Ünnepek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Karácsonyi linzer diós réteggel, tojássárgás öntettel

Hozzávalók

Linzer:
150 grétesliszt
150 gfinomliszt
100 gporcukor
200 gvaj
1 dbtojás
Diós réteg:
250 gvaj
250 gporcukor
150 gdarált dió
2 PLrum
1 dbcitrom héja
7 dbtojásfehérje
Öntet:
7 dbtojássárga
300 gporcukor
2 ev. kanálrum

Elkészítés menete

  1. Klasszikus linzertésztát készítünk: a réteslisztet és finomlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a hideg, kockára vágott vajat és a cukrot. Összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tojással. A tésztát fóliába csomagoljuk és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Amíg a tészta pihen, hozzálátunk a diós tésztához.
  2. A diós réteghez a vajat a cukorral habosra verjük, hozzáadjuk a darált diót, a rumot, a citrom reszelt héját, végül pedig a kemény habbá vert tojásfehérjét (egy csipet sóval vertem habbá).
  3. A linzertésztát tepsi méretűre nyújtjuk, rátesszük a diós tésztát, elegyengetjük, majd 150 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
  4. Miután megsült, rögtön megkenjük a tojássárgás öntettel. Azzal, hogy a sütemény még tűzforró, a tojássárgás öntet szépen „rászárad”. Az öntethet a tojássárgát a porcukorral és a rummal egész egyszerűen habosra verjük.
  5. A tetejét sajátfantáziánk szerint díszítjük – pl. csokiöntettel, dióbéllel.%1%2