Karácsonyi linzer tojáshabbal

Hozzáadta: TopPetra, 24.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Linzer
KÜLDÖTT KÉPEK
A karácsonyi linzer tojáshabbal nálunk az ünnepi hangulat elengedhetetlen kelléke. Már november elején elkészítem az első adagot, a család nagy örömére. Általában házi szilvalekvárral készítem, de persze ez attól is függ, mi van otthon, vagy éppen milyen ízt kívántunk meg. Tojáshabbal kiváló otthoni vendégváró és nassolni való, tojáshab nélkül pedig akár a tízórai vagy uzsonna mellé is dobható.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 24.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Linzer
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
HOZZÁVALÓK:
300 gbúzafinomliszt
100 gporcukor
200 gvaj
1 csomagsütőpor
1 dbtojás
1 csomagvaníliacukor
1 kv. kanálreszelt citromhéj
TOJÁSHAB:
4 dbtojás fehérjéje
360 gkristálycukor
KÖZEPÉRE:
250 glekvár (én szilvalekvárt használtam)
kevés víz
kevés rumaroma
- Először elkészítjük a tésztát: a lisztet, porcukrot és sütőport elkeverjük, hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, reszelt citromhéjat és sima tésztává gyúrjuk. Az elkészült tésztát háztartási fóliába csomagoljuk, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk és kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egy szaggatóval kiszaggatjuk a szabadon választott formákat, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 fokon készre sütünk, majd kihűtünk.
- Elkészítjük a tojáshabot: 240 g kristálycukrot egy edénybe teszünk, felöntjük annyi tejjel, hogy pont ellepje (100-120 ml), és elkezdjük melegíteni. Ha elkezdett főni, a lángot minimumra vesszük, és addig főzzük, míg a cukor fel nem oldódik (keverés nélkül). A tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd folyamatos kevergetés mellett kanalanként hozzáadjuk a 120 g cukrot, végül apránként a cukros szirupot. Ezután még 4-5 percik verjük, akkor jó, ha a hab egységes, mégis sűrű.
- A tojáshabot habzsákba töltjük, és ezzel díszítjük a kész süteményeket (én mindegyik süteményre tettem tojáshabot, azonban a formák közepén a szaggatás során a legkisebb szaggatóval kisebb lyukat is szaggattam, és a mini lyuk köré vittem fel a tojáshabot). Miután mindegyik süteményre felkerült a tojáshab, visszatesszük őket a sütőbe, 50 fokra, 45 percig – megszárítjuk a tojáshabot.
- A lekvárt egy kevés vízzel elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a rumaromát és kihűtjük. Én a lekvárt egy habzsákba töltöttem, és ezzel raktam egy keveset a linzer közepére. További megoldás, ha a lekvárral két linzert összeragasztunk, ilyenkor a tojáshab minden 2. linzer tetejére kerül. Jó étvágyat!
Köszönet a receptért BlaženaSadovskának!
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vánoční cukroví - Linecké sněhové věnečky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Vianočné pečivo - Linecké snehové venčeky.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Bożonarodzeniowe słodkości - wianuszki z kruchego ciasta z bezą.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Weihnachtsplätzchen – Butterplätzchen mit Baiserringen an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS