TopReceptek.hu Ünnepek Karácsony Karácsonyi desszertek Diós desszertek Karácsonyi réteges
Karácsonyi réteges
Recept Karácsonyi réteges
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele

A karácsonyi réteges bizony az összetettebb, időigényesebb sütemények közé tartozik, de az ízélmény annál intenzívebb és finomabb! Összesen 5 tésztalap kell hozzá, na meg 4 ellenállhatatlan töltelék, az egyszerűbbtől a tartalmasabbig. Az első töltelék szilvalekvár, amit citromhéjjal ízesítettem, de akár rummal is el lehet keverni. A második diós, a harmadik mákos, a negyedik pedig túrós. Ez a kombináció garantálja a sikert! Szerző: Lacusin

TopPetra TopPetra    ·   14.11.2018

Karácsonyi réteges

A karácsonyi réteges bizony az összetettebb, időigényesebb sütemények közé tartozik, de az ízélmény annál intenzívebb és finomabb! Összesen 5 tésztalap kell hozzá, na meg 4 ellenállhatatlan töltelék, az egyszerűbbtől a tartalmasabbig. Az első töltelék szilvalekvár, amit citromhéjjal ízesítettem, de akár rummal is el lehet keverni. A második diós, a harmadik mákos, a negyedik pedig túrós. Ez a kombináció garantálja a sikert! Szerző: Lacusin

95 perc
Elkészítés
35 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok

Tészta:

1 kg
búzafinomliszt
300 ml
tej
120 g
vaj
100 g
kristálycukor
40 g
élesztő
3 db
tojássárga
citromhéj

Szilvás töltelék:

200 g
lekvár + citrom reszelt héja

Diós töltelék:

180 g
darált dió
200 ml
tej
30 g
zsemlemorzsa
80 g
kristálycukor
vanília aroma + citrom reszelt héja

Mákos töltelék:

200 g
darált mák
200 ml
tej
120 g
kristálycukor
10 g
vaj
vanília aroma + reszelt citromhéj

Túrós töltelék:

300 g
túró
80 g
kristálycukor
80 g
vaj
20 g
mazsola
2 db
tojássárga
vanília aroma
citrom héja + tojáshab 2 tojásfehérjéből

Szükségünk lesz még:

felvert tojás kenéshez
Recept elkészítése
Nyomtatás
95 perc
Elkészítés
35 perc
Sütés/főzés
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, egy kanál cukrot keverünk hozzá és felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalójávalegyütt eldolgozzuk, cipó alakúra formázzuk, lefedjük és megvárjuk, míg kétszeresére kel. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. 4 adagot tepsi alakúra nyújtunk, az 5. tésztaadagból formázzuk majd a rácsot.
  2. Hozzálátunk a töltelékek elkészítéséhez. A darált diót forró tejjel leöntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A mákos tölteléknél hasonló módon járunk el, túrós és szilvás tölteléknél a hozzávalókat egész egyszerűen alaposan eldolgozzuk.
  3. A nagyobb tepsit előkészítjük. Az aljára teszünk egy tésztalapot, rákenjük a szilvalekváros tölteléket, újabb tészta, diós töltelék, tésztalap, mákos töltelék, tésztalap, túrós töltelék, végül a maradék tésztából megformázott rácsok.
  4. A tetejét felvert tojással megkenjük.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A tetejét porcukorral megszórjuk.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása