Karácsonyi réteges

A karácsonyi réteges bizony az összetettebb, időigényesebb sütemények közé tartozik, de az ízélmény annál intenzívebb és finomabb! Összesen 5 tésztalap kell hozzá, na meg 4 ellenállhatatlan töltelék, az egyszerűbbtől a tartalmasabbig. Az első töltelék szilvalekvár, amit citromhéjjal ízesítettem, de akár rummal is el lehet keverni. A második diós, a harmadik mákos, a negyedik pedig túrós. Ez a kombináció garantálja a sikert! Szerző: Lacusin

Hozzáadta:, 14.11.2018
Kategória: Sütemények, Karácsony, Desszertek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Karácsonyi réteges

Hozzávalók

Tészta:
1 kgbúzafinomliszt
300 mltej
120 gvaj
100 gkristálycukor
40 gélesztő
3 dbtojássárga
citromhéj
Szilvás töltelék:
200 glekvár + citrom reszelt héja
Diós töltelék:
180 gdarált dió
200 mltej
30 gzsemlemorzsa
80 gkristálycukor
vanília aroma + citrom reszelt héja
Mákos töltelék:
200 gdarált mák
200 mltej
120 gkristálycukor
10 gvaj
vanília aroma + reszelt citromhéj
Túrós töltelék:
300 gtúró
80 gkristálycukor
80 gvaj
20 gmazsola
2 dbtojássárga
vanília aroma
citrom héja + tojáshab 2 tojásfehérjéből
Szükségünk lesz még:
felvert tojás kenéshez

Elkészítés menete

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, egy kanál cukrot keverünk hozzá és felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalójávalegyütt eldolgozzuk, cipó alakúra formázzuk, lefedjük és megvárjuk, míg kétszeresére kel. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. 4 adagot tepsi alakúra nyújtunk, az 5. tésztaadagból formázzuk majd a rácsot.Tipp: Fantasztikus pác extra omlós csirkemellhez 5 perc alatt
  2. Hozzálátunk a töltelékek elkészítéséhez. A darált diót forró tejjel leöntjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót. A mákos tölteléknél hasonló módon járunk el, túrós és szilvás tölteléknél a hozzávalókat egész egyszerűen alaposan eldolgozzuk.
  3. A nagyobb tepsit előkészítjük. Az aljára teszünk egy tésztalapot, rákenjük a szilvalekváros tölteléket, újabb tészta, diós töltelék, tésztalap, mákos töltelék, tésztalap, túrós töltelék, végül a maradék tésztából megformázott rácsok.Tipp: 19 édes és sós tekercs receptje: inspiráció a húsvéti ünnepi asztalra
  4. A tetejét felvert tojással megkenjük.
  5. 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A tetejét porcukorral megszórjuk.Tipp: Sós torta lépésről lépésre, fotókkal