Karácsonyi sütemény

Ezt a karácsonyi süteményt akkor készítettem el, amikor túl sok kakaós linzert készítettem, és gondoltam, „feldíszítem”. Készítettem hozzá egy sütés nélküli rumos kókuszgolyót, amit piramisformába töltöttem, ez került a linzerre. Csokoládéval bevontam, végül krémmel díszítettem. A végeredmény ezek az apró, ehető karácsonyfák, amit akár ehető díszekkel, karácsonyi hangulatot idéző cukorral, színes ehető gyöngyökkel is megszórhatunk. Én egy gyorsan elkészíthető és pisztáciás krémet is használtam a díszítéshez, de rengetek krém használható, és akár ételfestékkel is zöldre festhető, ahogy nekünk tetszik.

Hozzáadta:admin, 6.11.2016
Kategória: Desszertek, Karácsony
Karácsonyi sütemény

Hozzávalók

Gyorskrém:
250 mltejföl
250 mlhabtejszín
1 csomagfőzés nélküli puding (vaníliás vagy kókuszos)
1 csomagvaníliacukor (20 g)
1 ev. kanálporcukor
ízlés szerint zöld ételfesték, ha zöld fát szeretnénk
Pisztáciakrém (pudingos-vajas):
1 csomagpisztácia ízű pudingpor (ha nincs, akkor tejszínes pudingpor pisztáciaaromával és 1 kávéskanál őrölt pisztáciával)
300 mltej
150 gporcukor
250 gvaj

Elkészítés menete

A karácsonyfákhoz szükségünk lesz még:

Kb. 30 darab linzerre (5 cm átmérőjű), ami majd képezi a fa alapját

-Linzer recept (Kakaós linzer)
- Rumos kókuszgolyóra (500 g darál háztartási kekszet elkeverünk 100 g vajjal, 100 g porcukorral, 2 evőkanál kakaóval, 1 csomag vaníliacukorral, 50 ml rummal vagy 1 kávéskanál rumaromával, 100 g kókuszreszelékkel. Ha túlzottan száraz lenne a tészta, akkor kevés tejjel vagy sárgabarack lekvárral hígítjuk).
- Méhkas vagy piramis forma, de kezünkkel is formázhatjuk a piramisokat
- lekvár a tapasztáshoz
- étcsokoládé a bevonáshoz
- kókuszreszelék, ehető gyöngyök a díszítéshez

A sütemény alapjául 5 cm átmérőjű kakaós linzert használtam. Ezt saját recept szerint is elkészítjük, és lehet sima linzer sőt, vagy akár piskóta, vagy boltban vásárolt keksz.

Ezután elkészítettem a rumos kókuszgolyót, de bármilyen más sütés nélküli golyó masszája megfelel, ízlés kérdése. Lehet diós, kakaós, kókuszos…

Egy piramisforma segítségével vagy akár a kezünkkel megformázzuk a piramisokat, és ezeket lekvárral hozzátapasztjuk a linzerhez. Ha szeretnénk, a piramisokat akár krémmel vagy tojáslikőrrel is megtölthetjük.

A süteményt egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Csak ezután mártjuk bele a csokoládéba és díszítjük a krémme. Másnap a csokoládét gőzfürdő felett a csokoládét vajjal felolvasztjuk, egy bögrébe vagy magasabb csészébe öntjük és ebbe mártjuk bele a süteményeket. Megvárjuk, míg a csokoládé megköt, és csak ezután díszítjük a krémmel.

A krémeket habzsákba töltöttem és ezzel díszítettem a süteményt – így kaptam meg a fákat. ezután a sütiket 1 órára hűtőszekrénybe tettem, és kókuszreszelékkel díszítettem.

 Gyorskrém:
A hozzávalókat krém állagúvá keverem. Nekem ez a mennyiség 27 fa bevonására volt elég.

Pisztáciakrém:
A tejet egy edénybe tesszük, beleszórjuk a pudingport és 50 g cukrot, sűrű pudingot főzünk, majd levesszük a tűzről és folyamatos kevergetés mellett lehűtjük. A vajat a maradék cukorral habosra verjük, és apránként hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz. Ha nincs pisztácia ízű puding, akkor a cukorral kikevert vajhoz adjuk az aromát és a darált pisztáciát.

Forrás: Recepty z mojejkuchyne