Karácsonyi ünnepi réteges sütemény

Hozzáadta: TopPetra, 24.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Diós desszertek, Édes sütemények
A karácsonyi ünnepi réteges sütemény egy igazi finomság nemcsak az ünnepekre, hanem a mindennapokra is. A süteményben 4 kiváló töltelékréteg váltogatja egymást, ami fantasztikus összhangban van a puha tésztával. A család egyszerűen imádja, és én is szívesen készítem. Bár a karácsonyi sürgölődésben, forgolódásban és időhiányban igényel némi konyhai rutint, úgy gondolom, érdemes belevágni és ezt a finomságot tálalni a család és vendégek elé.
Hozzáadta: TopPetra, 24.10.2016
Kategória: Desszertek, sütemények, Ünnepek, Karácsony, Karácsonyi desszertek, Diós desszertek, Édes sütemények
ALAPANYAGOK
Tészta:
Töltelék 1:
Töltelék 2:
Töltelék 3:
Töltelék 4:
- Tészta: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, vajat, sót, cukrot, valamint a 100 ml langyos tejben felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, a tetejét liszttel megszórjuk és 1 órát, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
- Miután a tészta megkelt, 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 32x40 cm nagyságú, vajjal kikent tepsibe tesszük az első tésztát.
- Erre a tésztalapra kerül a diós töltelék, amihez a hozzávalókat egy lábasban összekevertük, feltettük főni, forrástól számítva 2 percig főzzük és kihűtjük. A diós töltelékre egy újabb kinyújtott tésztalap kerül, erre tesszük rá a mákos tölteléket (a hozzávalókat összekeverjük, és forrástól számított 2 percig főzzük, majd kihűtjük). Egy újabb tésztalappal fedjük le, megkenjük a lekváros töltelékkel (amihez a hozzávalókat összekevertük).
- A lekváros töltelékre kerül a 4. tésztalap, amit a túrós töltelékkel kenünk meg (ehhez a töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük). A túrós töltelékre kerül az utolsó, 5 tésztalap, amit tejjel meglocsolunk.
- A süteményt egy 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (a tészta akkor jó, ha már a széle elválik a tepsi oldalától). A sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!%1
A receptért köszönet kiváló szakácsunknak -BlaženaSadovskának