Karácsonyi ünnepi réteges sütemény

Recept Karácsonyi ünnepi réteges sütemény
KÜLDÖTT KÉPEK

A karácsonyi ünnepi réteges sütemény egy igazi finomság nemcsak az ünnepekre, hanem a mindennapokra is. A süteményben 4 kiváló töltelékréteg váltogatja egymást, ami fantasztikus összhangban van a puha tésztával. A család egyszerűen imádja, és én is szívesen készítem. Bár a karácsonyi sürgölődésben, forgolódásban és időhiányban igényel némi konyhai rutint, úgy gondolom, érdemes belevágni és ezt a finomságot tálalni a család és vendégek elé.

KÜLDÖTT KÉPEK
Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

500 grétesliszt
1 dbtojás
70 gporcukor
1/4 kv. kanál
80 gvaj
20 gélesztő
300 mltej

Töltelék 1:

100 gporcukor
1 dbtojás
2 ev. kanálvíz
150 gdió

Töltelék 2:

100 gporcukor
1 dbtojás
150 gdarált mák
1 kv. kanálreszelt citromhéj
2 ev. kanálvíz

Töltelék 3:

2 ev. kanál víz
40 gporcukor
150 gszilvalekvár

Töltelék 4:

4 ev. kanálporcukor
2 dbtojás
2 kv. kanálreszelt citromhéj
1 ev. kanálgríz
300 gtúró

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS
  1. Tészta: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, vajat, sót, cukrot, valamint a 100 ml langyos tejben felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, a tetejét liszttel megszórjuk és 1 órát, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
  2. Miután a tészta megkelt, 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 32x40 cm nagyságú, vajjal kikent tepsibe tesszük az első tésztát.
  3. Erre a tésztalapra kerül a diós töltelék, amihez a hozzávalókat egy lábasban összekevertük, feltettük főni, forrástól számítva 2 percig főzzük és kihűtjük. A diós töltelékre egy újabb kinyújtott tésztalap kerül, erre tesszük rá a mákos tölteléket (a hozzávalókat összekeverjük, és forrástól számított 2 percig főzzük, majd kihűtjük). Egy újabb tésztalappal fedjük le, megkenjük a lekváros töltelékkel (amihez a hozzávalókat összekevertük).
  4. A lekváros töltelékre kerül a 4. tésztalap, amit a túrós töltelékkel kenünk meg (ehhez a töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük). A túrós töltelékre kerül az utolsó, 5 tésztalap, amit tejjel meglocsolunk.
  5. A süteményt egy 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük (a tészta akkor jó, ha már a széle elválik a tepsi oldalától). A sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!%1

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak -BlaženaSadovskának

OSSZA MEG MÁSOKKAL IS A RECEPTET
INSPIRÁCIÓ MINDEN NAPRA
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás