Karamellás fánk

Gyönyörű és hibátlan édesség, ami minden édesszájúnak nagy örömére lesz. A karamellás fánk egy hihetetlenül finom édesség, és a maga 3 tökéletes rétegével (főtt tészta, vaníliapudingos krém, karamellás tejszínhab) és a ráadás karamellás öntettel egyszerűen ellenállhatatlan. Az elkészítése időigényes, de tényleg megéri a fáradozást. Én ezzel szoktam a vendégeket levenni a lábaikról, és nem telik el úgy ünnepség, hogy ne kérnék el a karamellás fánk receptjét.

Hozzáadta:, 18.5.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Fánkok, képviselőfánkok
Recept Karamellás fánk

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
250 mlvíz
90 g100% margarin
csipet só
140 gfinomliszt
4 dbtojás
Krém:
0,5 ltej
2 cs.vaníliapuding
70 gcukor
200 gvaj
3 cs.vaníliás cukor
4 evőkanálrum
Karamellás tejszín:
100 gcukor
350 mlhabtejszín
Karamellöntet:
150 gcukor
5-8 evőkanáltejszín

Elkészítés menete

  1. A 250 ml vizet, 90 g 100%-os margarint, csipet sót felforraljuk, és hozzáadunk 140 g finomlisztet. Kb. 5 percig keverjük. Hagyjuk kihűlni, majd egyenként felverjük 4 tojással.
  2. A tepsire habcsók formájú kupacokat nyomunk a tésztából. Légkeveréses sütőben 200 fokon 15 percet sütjük, majd 170 fokon kb. 10-15 percet. Fontos, hogy nem szabad kinyitni a sütőt, mert nem futnak fel. Miután megsült, még melegen kettévágjuk.
  3. Krém: a 0,5l tejből, 2 vaníliás pudingból, 70g cukorból, 200g vajból, 3 vaníliás cukorból, 4 evőkanál rumból vaníliás pudingot készítünk, majd hidegen beleadagoljuk a felvert vajba.
  4. Karamellás tejszín: 100 g cukor, 350ml habtejszín: 100g cukrot aranyszínű karamellé melegítünk, és 150ml megmelegített habtejszínt óvatosan, lassan hozzáöntjük a karamellhez, közben folyamatosan és óvatosan keverjük. Legyünk óvatosak, mert nagyon sok pára szabadul fel, és megégethetjük magunkat. A kis göböcskéket hagyjuk megolvadni, utána leszűrjük, és miután lehűlt, hűtőbe tesszük. Másnap habbá verjük a 200ml tejszínt, majd hozzákeverjük a tejszínes karamellt.
  5. Karamellás öntet: 150g cukrot karamellé melegítünk. Folyamatos keverés mellett cseppenként hozzáadunk 5-8 kanál tejszínt, hogy elkerüljük a csomók képződését. Az öntet sűrűsége és állaga a folyékony mézére kell, hogy hasonlítson, ha túl híg lesz, elég egy kis porcukorral besűríteni. A tészta felső részét belemártjuk, és hagyjuk lecsepegni.

Blogom: Pečení všeho druhu ORIGINAL