TopReceptek.hu Desszertek, sütemények Pudingos receptek Karamellás fánk
Karamellás fánk
Recept Karamellás fánk
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
Babu27    ·   23.8.2017

Karamellás fánk

Végre akadt egy kis szabadidőm, és elkészítettem a családnak a felejthetetlen karamellás fánkomat. A recept alapját a neten találtam, de egy kicsit módosítottam, és nagyon karamellásra készítettem. Akinek ez kicsit sok, az bátran használhat kevesebb karamelles ízesítést, de nekünk az édesség így ízlett a legjobban. Lágy, krémes, édes, minden megvan benne, ami egy finom kísértéshez kell.

Alapanyagok

Karamellás tejszínhab:

200 g
kristálycukor
700 ml
habtejszín

Tojássárgás krém:

200 g
porcukor
300 ml
tej
6 db
tojás sárgája
30 g
kukoricakeményítő
1 db
vaníliarúd
500 g
vaj

Égetett tészta:

400 g
búzafinomliszt
500 ml
víz
150 ml
olaj
8 db
tojás
5 g

Karamellás öntet:

4 ev. kanál
kristálycukor
300 g
porcukor
víz
habtejszín
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Először elkészítjük a karamellás tejszínhabot, ugyanis azt egy nappal a fán tésztájának főzése előtt érdemes elkészíteni. A 200 g cukrot karamellizáljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntünk 250 ml habtejszínt. Addig keverjük, amíg egységes karamellás habtejszínt nem kapunk, és a karamell rögök fel nem olvadnak. Leszűrjük, majd hűtőbe tesszük. Másnap 450 ml habtejszínből tejszínhabot verünk, majd beledolgozzuk a szobahőmérsékletű karamellás habtejszínt. A tejszínhab elkészült, hűtőbe tesszük.
  2. Az égetett tésztához a vizet a sóval és olajjal felforraljuk, majd a már forró vízbe beleszórjuk az átszitált lisztet. Folyamatosan kevergetjük és akkor kész, ha már a tészta nem tapad az edény oldalához vagy a fakanálhoz. Az elkészült tésztát még kb. négy percig kevergetjük, majd egy mási edénybe tesszük. Miután kicsit kihűlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és egységes tésztává kevergetjük. Ha a tészta túl sűrűnek tűnik, akkor egy kis vízzel javíthatunk az állagán. A tésztát süteményes zsákba töltjük és kör alakot formázunk vele a sütőpapírral kibélelt tepsire. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a fánkokat pedig 10 percig sütjük ezalatt a sütő ajtaját nem nyitjuk ki. Ha a fánkok már felfújódtak (megnövekedett térfogatuk) és a színük is barnulni, a sütő hőmérsékletét 175 fokra levesszük, a sütő ajtaját pedig lenyitjuk úgy, hogy kb. 1 cm-es rés keletkezzen. Így még további 15 percig sütjük.
  3. Ezután elkészítjük a krémet: a tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra verjük, ezután hozzáadjuk a tejet és a vaníliarúdból kinyert magokat. Feltesszük főni és folyamatos kevergetés mellett sima állagú, puding sűrűségű krémet főzünk. Mikor elérte a kellő sűrűséget, még legalább két percig főzzük, majd levesszük a tűzről, kihűtjük, végül beledolgozzuk a vajat.
  4. Az utolsó lépés a karamellás öntet. 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, egy kevés tejszínnel felöntjük. A porcukrot elkeverjük a vízzel – a vizet fokozatosan adjuk hozzá a porcukorhoz, és akkor fejezzük be, amikor már kellően folyós a porcukros víz. Utolsó lépésben hozzáadjuk a kevés karamellás habtejszínt.
  5. A megsült fánkot félbevágjuk, süteményes zsák segítségével rányomjuk a tojássárgás krémet, erre kerül a karemellás tejszínhab, lefedjük a fánk másik felével, majd a tetejét megkenjük a karamellás öntettel.
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása