Karamellás képviselőfánk tepsiben

A képviselőfánk az egyik kedvenc süteményünk, és minden formában szeretjük. Mivel eléggé sok dolgom volt, a család ennek ellenére képviselőfánkot ígértetett meg velem, el kezdtem azon gondolkodni, hogyan is lehetne kicsit hatékonyabbá tenni a munkát. Az eredeti recept szerint a tésztát habzsákba kell tenni és ezzel kell elkészíteni a szokásos gombócokat, de én ezt a lépést kihagytam. Egyszerűen a tésztát két részre osztottam, és a sütőben ropogósra sütöttem. Közben elkészítettem a karamellás krémet, amit ráraktam az egyik kész tésztára, lefedtem a másik tésztalappal, meglocsoltam a karamellás öntettel, és el is készült a karamellás képviselőfánk tepsiben.

Hozzáadta:, 14.3.2017
Kategória: Sütemények
Recept Karamellás képviselőfánk tepsiben

Hozzávalók

Égetett tésztához:
750 mlvíz
230 gvaj
230 gbúzafinomliszt
csipet só
8 dbtojás
Karamellás töltelékhez:
750 mltej
2 csomagkaramellás pudingpor
ízlés szerint porcukor
250 gvaj
Továbbá szükségünk lesz:
2 x 250 mlhabtejszín
2 csomaghabfixáló
ízlés szerint cukor
Karamellás öntethez:
250 gkristálycukor
250 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. A vizet a vajjal és a sóval felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon addig főzzük, amíg a tészta el nem kezd leválni az edény faláról. Nekem ez kb. 10 percig tartott. Ezután a tésztát kihűtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Minden egyes tojás után a tésztát jól elkeverjük.
  2. Két tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ezekbe tesszük bele a tésztát (1:1 arányban). A tésztákat 200 fokon elkezdjük sütni. A tésztákat kb. 30-40 percig sütjük, és az első 15 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját! Fontos, hogy a tészta felszíne ropogós legyen, miután kihűl, megpuhul.
  3. A pudingporból és a tejből sűrű pudingot főzünk és kihűtjük. A vajat a cukorral habosra verjük és fokozatosan beledolgozzuk a kihűlt pudingba. Ha kell, cukorral édesítjük, ez ízlés dolga.
  4. Az 500 ml habtejszínt a cukorral és habfixálóval habbá verjük.
  5. Az egyik tésztára rárakjuk a pudingos krémet, majd a krémre kerül a tejszínhab. Elegyengetjük, majd a másik tésztalappal lefedjük. A tetejét karamelles öntettel meglocsoljuk.
  6. Karamelles öntet:
    A cukrot egy edénybe szórjuk és karamellizáljuk. Hozzáöntjük a forró habtejszínt. Legyünk óvatosak, ne égessük meg magunkat! Addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Ha túl sűrű lenne, akkor önthetünk még hozzá habtejszínt. Még forrón ráöntjük a képviselőfánkra, majd a tepsis fánkot hűtőbe tesszük.

A receptért köszönet kiváló szakácsunknak, Nada Indruchovanak

Forrás: Vaření s Tomem