Karamelles képviselőfánk

A családot ezúttal karamelles, vaníliakrémes képviselőfánkkal leptem meg. A recept kicsit időigényesebb, én a krémeket már egy nappal előtte elkészítettem, majd egy éjszakára hűtőszekrénybe raktam, így másnapra kellően lehűltek. Ennek ellenére a karamelles képviselőfánk egyáltalán nem bonyolult recept, és a család reakciójából ítélve megéri elkészíteni.

Hozzáadta:, 21.11.2016
Kategória: Desszertek, Sütemények
Karamelles képviselőfánk

Hozzávalók

Vaníliakrém:
300 mltej
2 dbtojás sárgája
130 gkristálycukor
1 csomagvaníliapuding
1 kv. kanálvaníliakivonat (nem aroma)
50 gvaj
+ 250 ml40%-os habtejszín
Karamellás tejszínhab:
100 gkristálycukor
150 ml33%-os főzőtejszín
+ 150 ml33%-os habtejszín
Főtt tésztához (kb. 30 kis fánk):
125 mltej
125 mlvíz
csipet
100 gvaj
200 gbúzafinomliszt
5-6 dbtojás
Karamellás öntet
150 gbolti cukormáz
30 gkristálycukor
30 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. Vaníliakrém
    Egy kevés tejben elkeverjük a pudingport és a tojások sárgáját, a maradék tejet pedig alacsony lángon feltesszük főni. A pudingos tejhez hozzáadunk egy kevés forró tejet, elkeverjük, majd az egészet beleöntjük a forró tejbe. Egy kicsit forraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot és a vajat. A pudingot még melegében fóliával letakarjuk, kicsit kihűtjük és hűtőbe rakjuk. Én egy éjszakán át a hűtőben tartottam, másnap alaposan elkevertem, belekevertem a kemény habbá vert tejszínhabot, majd ezzel a sima krémmel töltöttem meg a fánkokat.
  2. Karamellás tejszínhab
    A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk, hozzáöntjük a főzőtejszínt és együtt főzzük. Ezután egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. A töltés előtt hozzáöntjük a habtejszínt, majd kemény habbá verjük.
  3. Főtt tészta
    A tejet a vízzel felforraljuk. Hozzáadjuk a sót és a vajat, majd ismét felforraljuk. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, a lángot kisebb fokozatra vesszük, és addig főzzük, amíg olyan sima állagú tésztát kapunk, ami már nem ragad az edény falához, és ezután még 2-3 percig keverjük.
  4. A tésztát egy másik edénybe tesszük, és addig keverjük, amíg langyos nem lesz. Ezután egyenként belekeverjük a tojásokat, és mindegyiket alaposan elkeverjük a tésztával. A tojások mennyisége függ a tojás méretétől, ezért nincs meghatározva a pontos szám. A tésztának nem szabad túl hígnak lennie, ezért ha 5 tojástól jó az állaga, a 6. tojás már nem szükséges.
  5. A tésztát habzsákba kanalazzuk, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe pedig megformázzuk a fánkokat. Én kisebbeket készítettem, de mindenki saját kedve szerint nyomhatja ki őket. A zsákot tartsuk függőlegesen, és csak egyetlen réteg tésztát nyomjunk ki.
  6. A fánkokat 190 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük. A sütő ajtaját az elején ne nyissuk ki. A sütési idő a fánkon méretétől is függ. Ha nagyobbak és a 30 perc nem elég, akkor a hőfokot vegyük lejjebb és süssük addig, amíg meg nem sülnek.
  7. Karamellás öntet
    A cukrot enyhe lángon megolvasztjuk és karamellizáljuk, beleöntjük a habtejszínt és összefőzzük. Ezután levesszük a lángról és megvárjuk, míg kissé megköt. A cukormázat összekeverjük a karamellás szósszal. Ha nincs bolti cukormáz, akkor otthon is készíthetünk (mennyiség függvényében, de kb. 100 g porcukorhoz 2 evőkanál citromlé vagy víz kell, ezt alaposan elkeverjük). Ha az öntet még a használat előtt túlságosan megköt, akkor pár másodpercre tegyük be a mikróba.
  8. A kihűlt fánkokat vízszintesen félbevágjuk és az alsó részt megtöltjük. Ehhez a karamellás krémet habzsákba rakjuk, és ezzel nyomjuk rá a fánkok aljára, a krémre pedig rátesszük a karamellás tejszínhabot. A fánkok felső részét belemártjuk a karamellás öntetbe, majd ez kerül a krémes-tejszínhabos alsó részre. Szerintem ez egyszerűbb, mint a fánkokat leönteni.