Karamellöntet cukorból, vajból és tejszínből
A karamell, karamellkrém, karamellöntet elengedhetetlen édes velejárója az ünnepeknek és az ünnepi készülődésnek. Rengetek süteményhez használhatjuk, díszes elemnek, krémnek, a lehetőségek tárháza szinte határtalan. Nagy kedvencem ez az egyszerű karamellöntet cukorból, vajból és habtejszínből. Többnyire túrós szeletekhez használom, de előfordult már velem, hogy egy-egy kanállal bele-belekóstoltam.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 19.12.2017
Kategória: Desszertek, sütemények, Édes krémek, öntetek
Előkészítés:
ALAPANYAGOK
300 gkristálycukor
200 ghabtejszín
125 gvaj
- Egy magasabb falú edénybe beleszórjuk a cukrot, majd lassú lángon, folyamatos kevergetés mellett karamellizáljuk (vigyázzunk arra, hogy ne pirítsuk túl a cukrot).
- Hozzáadjuk a vajat, majd addig kevergetjük, amíg a vaj teljesen fel nem oldódik.
- Hozzáöntjük a habtejszínt. Ennél a lépésnél eléggé kell vigyázni, nehogy megégessük magunkat (ezért is kell a magasabb falú edény). Addig kell kevergetni, amíg a keletkezett kis rögök fel nem oldódnak teljesen. Ehhez kell egy kis türelem.
- A végén sűrű krémet kapunk, amit kisebb befőttes üvegekbe töltünk és kihűtünk. Ha netán mégis maradna pár kis rög, akkor a krémet szűrőn átszűrjük.
- Miután kihűlt, lefedjük és hűtőben tároljuk. A karamellkrém a hűtben besűrűsödik.
Blogom: Recepty z mojej kuchyne
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS