Karamellszelet tojáshabtésztával
Pihe-puha krémes szelet, amit nemcsak a karamellkrém, hanem a közepén megbújó tojáshabtészta tesz különlegessé. Időben bizony igényes az elkészítése, mert a tojáshabtésztát legalább egy órát kell a sütőben szárítani, és bizony a kakaós tésztát is legalább 20 percig sütni kell, a konyhámban pedig csak 1 sütő van. Ettől eltekintve a karamellszelet tojáshabtésztával tökéletes sütemény! Szerző: M Márta
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: TopPetra, 20.7.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Pudingos receptek
Előkészítés:
Sütés/főzés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
8 dbtojás
8 ev. kanálkristálycukor
8 ev. kanálrétesliszt
1 csomagsütőpor
1 ev. kanálkakaó
8 ev. kanállangyos víz
Tojáshabos tészta:
5 dbtojásfehérje
250 gkristálycukor
Töltelék:
5 dbtojássárga
300 gkristálycukor
250 mlhabtejszín
300 mltej
1 dbvaníliapuding
300 gvaj
- A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a vizet, a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. A tésztát 2, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 180 fokon 20 percig sütjük.
- A tojásfehérjét a cukorral gőzfürdő felett felverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, olajjal vékonyan megkenünk, erre tesszük rá a tojáshabos keveréket, 130 fokon pedig 1 órát szárítjuk.
- A töltelékhez a kristálycukorból karamellt készítünk, tejszínnel felöntjük és addig kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik. A tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgát, majd hozzáöntjük a karamelles tejszínhez. Addig főzzük, amíg sűrű kását nem kapunk.
- A krémet kihűtjük, beledolgozzuk a vajat.
- A megsült tésztát megkenjük a krém 1/3-ával, erre tesszük rá a tojáshabos tésztát, ezt még egy réteg karamelles krémmel kenjük meg, lefedjük a másik tésztalappal, majd erre kenjük rá a maradék krémet. A tetejét csokoládéval díszítjük.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS