Karamellszelet tojáshabtésztával

Pihe-puha krémes szelet, amit nemcsak a karamellkrém, hanem a közepén megbújó tojáshabtészta tesz különlegessé. Időben bizony igényes az elkészítése, mert a tojáshabtésztát legalább egy órát kell a sütőben szárítani, és bizony a kakaós tésztát is legalább 20 percig sütni kell, a konyhámban pedig csak 1 sütő van. Ettől eltekintve a karamellszelet tojáshabtésztával tökéletes sütemény! Szerző: M Márta

Hozzáadta:, 20.7.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Pudingos receptek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Karamellszelet tojáshabtésztával

Hozzávalók

Tészta:
8 dbtojás
8 ev. kanálkristálycukor
8 ev. kanálrétesliszt
1 csomagsütőpor
1 ev. kanálkakaó
8 ev. kanállangyos víz
Tojáshabos tészta:
5 dbtojásfehérje
250 gkristálycukor
Töltelék:
5 dbtojássárga
300 gkristálycukor
250 mlhabtejszín
300 mltej
1 dbvaníliapuding
300 gvaj

Elkészítés menete

  1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a tojássárgát, a vizet, a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet. A tésztát 2, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 180 fokon 20 percig sütjük.
  2. A tojásfehérjét a cukorral gőzfürdő felett felverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, olajjal vékonyan megkenünk, erre tesszük rá a tojáshabos keveréket, 130 fokon pedig 1 órát szárítjuk.
  3. A töltelékhez a kristálycukorból karamellt készítünk, tejszínnel felöntjük és addig kevergetjük, amíg a karamell fel nem oldódik. A tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgát, majd hozzáöntjük a karamelles tejszínhez. Addig főzzük, amíg sűrű kását nem kapunk.
  4. A krémet kihűtjük, beledolgozzuk a vajat.
  5. A megsült tésztát megkenjük a krém 1/3-ával, erre tesszük rá a tojáshabos tésztát, ezt még egy réteg karamelles krémmel kenjük meg, lefedjük a másik tésztalappal, majd erre kenjük rá a maradék krémet. A tetejét csokoládéval díszítjük.