Kávés-kakaós krémmel töltött dió

A finom falat mindig finom falat, nem kell ahhoz ünnep, hogy elkészítsük. Pontosan ilyen édesség a kávés-kakaós krémmel töltött dió is. Az év minden napján finom, és az év minden napján jól esik. Ezért is készítem gyakrabban, és lehetőleg jó nagy adagot. Ha időm és kedvem engedi, akkor több féle krémmel is készítem: nemcsak ezzel a pompás kávés-kakaóssal, hanem vaníliással, kókuszossal, vagy éppen csokoládéssal.

Hozzáadta:, 21.1.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Karácsony
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kávés-kakaós krémmel töltött dió

Hozzávalók

Tészta:
100 gdió
250 gbúzafinomliszt
150 gvaj
70 gporcukor
1 kv. kanálkakaó
1 dbtojás
1/2 kv. kanálsütőpor
Töltelék:
4 dbtojás
8 ev. kanálporcukor
20 gvaníliacukor
200 gvaj
ízlés szerinti mennyiség instant kávé

Elkészítés menete

  1. A tésztához a hozzávalókat eldolgozzuk. Ne ijedjünk meg, ezt tovább tarthat, de türelmesen addig kell dolgozni, amíg a hozzávalók egységes tésztává állnak össze.
  2. Egy kisebb tálba réteslisztet szórunk, a dió formákat kiolajozzuk. A tésztából kis adagokat szaggatunk ki, a kis adagokból golyókat formázunk, majd ezeket a golyókat forgatjuk a bele a lisztbe. A kis golyókat ujjunkkal belenyomkodjuk a kiolajozott formákba. A tésztával töltött formákat tepsibe tesszük, majd ujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk a közepébe, hogy legyen helye a tölteléknek is.
  3. A diókat 180 fokon 8-9 percig sütjük. A megsült diókat kihűtjük, majd kiforgatjuk a formából. Miután teljesen kihűlte, megtöltjük a krémmel, összetapasztjuk őket, a tetejét pedig porcukorral megszórjuk.
  4. A krémhez az egész tojásokat a cukorral gőzfürdő felett krémesre dolgozzuk. A krémnek világosnak kell lennie, és a gőzfürdő felett be kell sűrűsödnie. A meleg krémhez hozzáadjuk a kakaót, a kávét, majd kihűtjük. Miközben hűl, néha-néha megkevergetjük. A kihűlt krémbe beledolgozzuk a vajat (amit legalább fél órát szobahőmérsékleten tárolunk). A kész krémet hűtőszekrénybe tesszük, mert hidegen könnyebb vele dolgozni. A krémet habzsákba töltjük, ezzel töltjük a diókat.

Blogom: Recepty z mojej kuchyne