Kávétorta diós tésztából, csokoládéval

Imádom a kávétortát! Ahogy a fanyar kávéíz keveredik a csodálatos diós tésztával és a mennyei csokoládés öntettel... Egyszerűen mesés. Csak elég végignézi az alapanyagok listáján és már ebből is látszik, hogy fantasztikus lesz a végeredmény! A torta eszméletlenül finom, és az egyetlen hátránya, hogy ki kell várni, amíg szépen kihűl, a krém összeáll, mert az élmény így az igazi. Szerző: Triniti

Hozzáadta:, 15.3.2020
Kategória: Desszertek, sütemények, Torták
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Recept Kávétorta diós tésztából, csokoládéval

Hozzávalók

Tészta:
3 dbtojás
3 ev. kanálkristálycukor
2 dbtojásfehérje
1 ev. kanálkristálycukor
3 ev. kanálrétesliszt
1 ev. kanálkakaó
1 csomagsütőpor
6 ev. kanáldarált dió
2 ev. kanáltej
5 ev. kanálrum
Krém:
700 mltej
2 csomagvaníliacukor
120 gkristálycukor
2 dbtojássárga
3 kv. kanálinstant kávé
150 gvaj
Tetejére:
200 gétcsokoládé
400 mlhabtejszín

Elkészítés menete

  1. A három tojássárgát a 3 evőkanál kristálycukorral habosra verjük. A lisztet, kakaót, sütőport átszitáljuk, elkeverjük. Hozzáadjuk a darált diót, majd a száraz hozzávalókat eldolgozzuk a habosra vert tojássárgával.
  2. Az 5 db tojásfehérjét egy evőkanál cukorral habbá verünk, majd ezt beleforgatjuk a száraz hozzávalókkal elkevert tojássárgás keverékbe.
  3. A tésztát 22 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, 180 fokon 40 percig sütjük.
  4. A megsült tésztát kivesszük a formából, lehúzzuk a sütőpapírt, a felső kérget szintén lehúzzuk, majd meglocsoljuk 2 evőkanál tejjel és 5 evőkanál rummal. Kihűtjük.
  5. A krémhez 500 ml tejet cukorral együtt edénybe tesszük és kis lángon feltesszük főni. A maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a kávét, belekeverjük a tojássárgát, majd az egészet hozzáöntjük a forró tejhez. Sűrű pudingot főzünk, amit alufóliával lefedünk és kihűtjük.
  6. A vajat habosra verjük, majd kis adagokban beledolgozzuk a pudingot. A kihűlt tésztát visszatesszük a sütőformába, a kapott krémet rákenjük, elegyengetjük, hűtőszekrénybe tesszük.
  7. Amikor a krém már megkötött, a tetejét csokiöntettel locsoljuk meg. Ehhez a tejszínt felmelegítjük (ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel), levesszük a tűzről és beletesszük a kockára tört csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem oldódik. Kissé kihűtjük, ezzel locsoljuk meg a torta tetejét. Legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.%1