Kedvenc házi csalamádém befőzés nélkül
A recept már több generáció óta öröklődik a családban, és eddig nem okozott csalódást. Én mindig nyár közeledtével szoktam elkészíteni és beszerezni az alapanyagokat. Ennek egyszerű oka van. Bár az ideális „érési” ideje a csalamádénak 4-6 hét, de ez a csalamádé már akár másnap is fogyasztható. És mivel nagyon szeretem, alig várom, hogy megkóstolhassam. Szerintem igazi csemege, a férjem pár üvegébe pedig csípős paprikát is csempészek.
KÜLDÖTT KÉPEK
Hozzáadta: Babu27, 1.6.2017
Kategória: Lekvárok, befőttek, Savanyúságok, sós mártások
ALAPANYAGOK
2 kgfejes káposzta
1 kgsalátauborka
500 gvöröshagyma
500 gsárgarépa
1 kgpaprika (különböző színű)
1 ev. kanálegész feketebors
70 gsó
ízlés szerint csípős paprika
300 mlecet
400 gkristálycukor
4 dbbabérlevél
1 kv. kanálcitromsav
1 kv. kanálborkén
- Először előkészítjük a zöldségeket: a hozzávalókat alaposan megmossuk és vékonyra szeleteljük. A káposztát és uborkát vékony gyalun szeleteltem. Az így előkészített zöldségeket egy nagy tálba tesszük és elkeverjük.
- Egy másik tálban a sót, cukrot, borsot, morzsolt babérlevelet, citromsavat és borként elkeverjük.
- A száraz hozzávalókkal megszórjuk a zöldséget, hozzáöntjük az ecetet és jó alaposan kézzel átforgatjuk, majd 6-7 órát állni hagyjuk. Ezalatt az idő alatt a zöldséget levet eresztenek.
- A zöldségeket üvegekbe töltjük, és felöntjük a maradék zöldséges-ecetes lével. Ízlés szerint csípős paprikát is tehetünk az üvegekbe.
- Az üvegeket jó szorosan lezárjuk és hűvös helyen 4-6 hétig tároljuk.
- 4-6 hét elteltével a csalamádé fogyasztható.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nejlepší domácí čalamáda bez zavařování.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Najlepšia domáca čalamáda bez zavárania.
Chcesz przeczytać ten przepis w języku polskim? Zobacz Najlepsze domowe pikle bez pasteryzowania.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Die beste hausgemachte säuerliche Gemüsebeilage – ohne Einmachen an.
RECEPT HOZZÁSZÓLÁS