Kefires fánk élesztő nélkül

Hihetetlenül könnyű és puha fánkok készülnek ebből az élesztő és kelesztés nélküli tésztából. Így nem csoda, hogy nagy kedvenc, ráadásul nekem is kevesebb időt kell a konyhában töltenem. A kefires fánk élesztő nélkül porcukorral meghintve kerül többnyire az asztalra, de ha van kéznél jó finom házi lekvár (főleg szezonban), akkor azzal is érdemes próbálkozni. A kefirtől valami fantasztikus a tésztája, de tejjel és görög joghurttal is készíthetjük.

Recept Kefires fánk élesztő nélkül

Hozzávalók

Szükségünk lesz:
2,5 bögrebúzafinomliszt (kb. 625 ml)
250 mlkefir
5 ev. kanálkristálycukor
1 dbtojás
3 ev. kanálolaj
1/2 kv. kanálszódabikarbóna
csipet só
olaj sütéshez
porcukor sózáshoz

Elkészítés menete

  1. A kefirt egy nagyobb tálba tesszük, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. Elkeverjük, majd beledolgozzuk a szódabikarbónát és a 3 evőkanálnyi olajat. Fokozatosan hozzáadjuk az átszitált lisztet, és egészen addig dolgozzuk, amíg tészta állagú nem lesz.
  2. A tésztát fóliába csomagoljuk és 25 percig pihentetjük. Ezután két-három részre osztjuk, majd a kis tésztakupacukat kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztából egy nagyobb pohár szájával köröngokat szaggatunk, majd a korongok közepére is lyukat szaggatunk (pl. ásványvizes kupakkal). Forró olajban a korongok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.
  3. A kész fánkokat papírtörlőre rakjuk, a felesleges olajat lecsepegtetjük, majd a kész fánkokat porcukorral megszórjuk.